Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ηρθε, είδε... έφυγε ο Νίμιτς

Καμία πρόοδος δεν προέκυψε και από τη χτεσινή επίσκεψη του διαμεσολαβητή για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα. Από τις χτεσινές επαφές του Αμερικανού εντεταλμένου γι' αυτήν την υπόθεση με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών το μόνο που απέμεινε είναι η υπενθύμιση της εκκρεμότητας, που εξακολουθεί να αποτελεί «βολικό» μοχλό πίεσης, τον οποίο αξιοποιεί η Ουάσιγκτον.

Κατά τα λοιπά, οι δηλώσεις μετά τις συζητήσεις υπήρξαν, ως συνήθως, «τετριμμένες». Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για τη «σταθερή και ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «επιθυμούμε τελική λύση, χωρίς αιρέσεις».

Από τις δηλώσεις τόσο της Ντόρας Μπακογιάννη όσο και του Μ. Νίμιτς συνάγεται ότι ο διαμεσολαβητής επισκέπτεται την περιοχή (χτες την Αθήνα σήμερα τα Σκόπια) χωρίς νέες προτάσεις. Στις δηλώσεις του ο Νίμιτς παραδέχτηκε ότι είναι «δύσκολο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» και πως δεν κόμισε νέες προτάσεις, αλλά ορισμένες ιδέες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι η σκοπιανή πλευρά προτίθεται να προσέλθει στο νέο γύρο των συνομιλιών «με αποφασιστικότητα και χρησιμοποιώντας μια γλώσσα με επιχειρήματα, με στόχο τη διατήρηση του εθνικού μας ονόματος».

Το διακύβευμα δεν είναι ο χρόνος, αλλά η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, τόνισε από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να «αφήσει οριστικά πίσω της τις προκλητικές ρητορικές και συμπεριφορές, που επικράτησαν στην προεκλογική περίοδο». Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον «ομόλογό» του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσουν η λογική και η υπευθυνότητα, για να καταλήξουμε, από κοινού, σε λύση που θα επιτρέψει στην FYROM να εκπληρώσει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ