Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και επισήμως «άνοιξαν οι πόρτες» στα ξένα συμφέροντα

Μηνύσεις σε εταιρείες μισθοφόρων για βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ

Ο «μαύρος χρυσός» του Ιράκ περνάει και τυπικά στα χέρια των πολυεθνικών

Associated Press

Ο «μαύρος χρυσός» του Ιράκ περνάει και τυπικά στα χέρια των πολυεθνικών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτή πρόσκληση σε «ξένους επενδυτές» έκανε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες οι ξένες πετρελαϊκές πολυεθνικές είχαν εκτοπιστεί από τη χώρα. Ο Χουσαΐν αλ Σαχριστάνι, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν πριν από δύο βδομάδες όταν γνωστοποιήθηκε ότι συγκεκριμένες πετρελαϊκές εταιρείες βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, προχώρησε σε παρουσίαση των κοιτασμάτων της χώρας, τόσο των πετρελαϊκών όσο και του αερίου, και αν και κατονόμασε 35 συγκεκριμένες εταιρείες, συμπλήρωσε ότι δεν έχουν κλειστεί συμφωνίες.

Την ίδια ώρα, εντός Ιράκ, μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο δικαστές σημειώθηκε στη Βαγδάτη. Τελικά, μόνο ένας από τους πέντε δικαστές που έγιναν στόχος τραυματίστηκε, ενώ οι ιρακινές αρχές εκτιμούσαν ότι οι επιθέσεις εναντίον τους συνδέονται πιθανότατα με το γεγονός ότι προήδρευσαν σε δίκες σιιτών μαχητών, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χτες, μία βομβιστική επίθεση αναφέρθηκε στη Μοσούλη, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε στρατιωτική περίπολο, χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας περαστικός και να τραυματιστούν 12.

Μία μέρα νωρίτερα, στην Ντουλουίγια, στη βόρεια επαρχία Σαλαχουντίν, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία απωλειών που δημοσιοποιούνται στα τέλη κάθε μήνα, τον Ιούνιο σκοτώθηκαν 29 Αμερικανοί στρατιώτες και 546 Ιρακινοί, αριθμοί ελαφρώς μεγαλύτεροι από ό,τι το Μάη. Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν ότι τα επίπεδα βίας στη χώρα παραμένουν σταθερά χαμηλά.

Τέλος, άλλη μια έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Αντικείμενο της έκθεσης ήταν η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, τους πρώτους 18 μήνες μετά την έναρξη της κατοχής. Το συμπέρασμα είναι ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη προετοιμασίας και ανεπάρκεια συνολικής στρατηγικής.

Μηνύσεις σε μισθοφόρους για βασανιστήρια

Μηνυτήριες αναφορές για βασανισμό κατατέθηκαν από πρώην κρατουμένους στο Αμπού Γκράιμπ κατά δύο μισθοφορικών εταιρειών, της CACI International και της L-3 Communication (πρώην Titan Corporation). Οι μηνύσεις έγιναν σε τέσσερις διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες και στα δικαστήρια του Σιάτλ, του Ντιτρόιτ, του Κολόμπους, του Οχάιο, του Μέριλαντ, του Γκρίνμπελντ.

Στα κείμενα περιγράφονται εκτενώς τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι κρατούμενοι με ηλεκτροσόκ, άσκηση ψυχολογικής πίεσης, πολύωρη ορθοστασία ή και κρέμασμα από το ταβάνι. Αν και θεωρητικώς, μετά από αλλεπάλληλα επεισόδια με δολοφονίες Ιρακινών πολιτών από μισθοφόρους, η Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει ότι οι μισθοφόροι δε θα υπόκεινται στο καθεστώς ασυλίας που επικρατούσε μέχρι πρότινος στο Ιράκ, γεγονός είναι ότι ελάχιστοι φθάνουν στο εδώλιο της ιρακινής δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ