Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σύσταση «σερβικής εθνοσυνέλευσης» στη Μιτρόβιτσα

Ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο νέος πρωθυπουργός

Γιγαντοαφίσα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα

Associated Press

Γιγαντοαφίσα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα
Το απόγευμα του Σαββάτου στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα συστάθηκε η εθνοσυνέλευση των Σέρβων που αποτελείται από εκπροσώπους του σερβικού πληθυσμού από ολόκληρο το Κόσσοβο, χωρίς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, αλλά με ρόλο συντονιστικό στην προσπάθεια της Σερβίας για τη διατήρηση του Κοσσόβου στη σύνθεσή της. Την ενέργεια αυτή έσπευσαν να καταδικάσουν τόσο η Πρίστινα, όσο και η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μία προσπάθεια σύστασης παράλληλων θεσμών».

Το Σάββατο γιορτάστηκε επίσης η συμπλήρωση 619 ετών από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους στο μοναστήρι της Γρατσάνιτσα, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία του Κοσσόβου ώστε να μην υπάρξουν επεισόδια, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη και απαγορεύτηκε η διέλευση στους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στις περιοχές αυτές για τους Αλβανούς.

Στη Σερβία, στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, για να προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό φιλοϊμπεριαλιστικό συνασπισμό που θα αποτελείται από μέλη του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο 57χρονος Τσβέτκοβιτς, από τα παλαιά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει ως στόχο του να επιταχύνει τη διαδικασία για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ