Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
MERCOSUR
Συνεργασία συμφερόντων

ΤΟΥΚΟΥΜΑΝ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της «Κοινής Αγοράς του Νότου», Mercosur, που ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους χτες στην πόλη Τουκουμάν της Αργεντινής, στο πλαίσιο της 35ης Συνόδου των προέδρων της Mercosur αναμένεται να υιοθετήσουν «περιφερειακό πρόγραμμα για την παραγωγική συνεργασία και τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Το Συμβούλιο της Κοινής Αγοράς (CMC), που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών και των εθνικών συντονιστών της περιοχής, αναμένεται να υιοθετήσει και σειρά συμφωνιών που θα αφορούν τις χώρες - μέλη της Mercosur, αλλά τους τελωνειακούς δασμούς της ένωσης και με την Τουρκία και την Ιορδανία.

Σημειώνεται ότι αυτή η περιφερειακή συνεργασία αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, ενώ η Βενεζουέλα αναμένει την πλήρη ένταξή της ως μέλος, και η Χιλή, η Βολιβία, το Περού, η Κολομβία και το Εκουαδόρ είναι συνεργαζόμενα μέλη. Είναι δε φανερό από τη σύνθεση αυτού του οργανισμού, ότι επιχειρείται μια συνεργασία που θα προωθεί κυρίως οικονομικά συμφέροντα ισχυρών οικονομικών ομίλων, είτε του ιδιωτικού κεφαλαίου είτε κρατικής ιδιοκτησίας, όπως κάποιες από τις ενεργειακές επιχειρήσεις σε Βενεζουέλα, Βολιβία και Εκουαδόρ. Είναι δε κατανοητό ότι κυρίαρχο ρόλο παίζει η ισχυρή οικονομική δύναμη της Βραζιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ