Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νίκη της αντιπολίτευσης στην Τσουκισάκα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Κυβερνήτης στην επαρχία Τσουκισάκα εξελέγη την Κυριακή η κετσούα αυτόχθων υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σαβίνα Κουέγιαρ, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 55 και 56%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν έξω από την κάλπη και μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα «ABT» και «Unitel».

Η Σ. Κουέγιαρ υπήρξε αρχικά υποστηρίκτρια του Προέδρου Εβο Μοράλες στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ωστόσο σήμερα απαιτεί μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση και είναι μία από τους επικριτές του.

Σημειώνεται ότι η Τσουκισάκα είναι η επαρχία όπου βρίσκεται η συνταγματική πρωτεύουσα της Βολιβίας Σούκρε και από πέρσι βρίσκεται σε διένεξη με την κυβέρνηση για να ξαναγίνει πρωτεύουσα της χώρας όπως ήταν μετά την απελευθέρωση του 1825. Παρόλο που η Τσουκισάκα αποτελεί μια από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πηγές πετρελαίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκεί εγκαταστημένες ξένες εταιρείες για την εκμετάλλευσή τους όπως η βραζιλιάνικη «Petrobras», η ισπανική «Repsol» και η γαλλική «Total». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη υποψήφια αμέσως αγκαλιάστηκε από την αντιπολίτευση στον Μοράλες, που επιδιώκει να διευρύνει την κόντρα με τον πρόεδρο, και ενόψει του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, που θα θέσει στη λαϊκή ετυμηγορία τον ίδιο και άλλους 9 κυβερνήτες, οι περισσότεροι από την αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ