Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις και λαϊκές αντιδράσεις

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ.--

Σειρά διεργασιών σχετικά με την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Από τη μια αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στην Τσεχία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για να υπογράψει την τελική συμφωνία, παρά την αντίθεση του τσέχικου λαού και τις συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στα αμερικανο-τσέχικα σχέδια. Μια τέτοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προχτές, Τετάρτη, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα από την οργάνωση «Οχι στις Βάσεις», στην οποία συμμετέχουν τόσο το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας όσο και κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις.

Από την άλλη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών, Βίτολντ Βασικόφσκι, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Πολωνία και τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα των οποίων παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τασκ, και στον υπουργό Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι, «που τώρα πρέπει να πάρουν μια πολιτική απόφαση - ναι ή όχι». Σημειώνεται ότι ο Τασκ και ο Σικόρσκι είχαν χτες συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Αμερικανό πρέσβη Βίκτορ Ας, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, την Τετάρτη, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας, με ομόφωνη απόφασή της, προειδοποίησε τη Λιθουανία ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στο Καλίνινγκραντ (ρωσική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία) αν η Λιθουανία προσφέρει το έδαφός της για την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Κιρκίλας, βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Μια μέρα νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι η Λιθουανία θα αποτελούσε «καλή εναλλακτική λύση» για την «ασπίδα» σε περίπτωση που οι συνομιλίες με την Πολωνία κατέρρεαν, καθώς η Βαρσοβία απαιτεί αυξημένη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφτηκε παρά τη θέληση του τσέχικου λαού (2008-07-09 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεων συνέχεια (2008-07-08 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις της Ρωσίας (2008-02-06 00:00:00.0)
Συμφωνία για την «ασπίδα» (2008-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ