Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τους εργάτες γης του Μαραθώνα

Στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν χτες στα χωράφια της περιοχής και κάλεσαν τους μεροκαματιάρηδες μετανάστες σε κοινή δράση με τους Ελληνες εργάτες

Το «σπίτι» μιας οικογένειας μεταναστών
Το «σπίτι» μιας οικογένειας μεταναστών
Με στόχο την επαφή με τα πιο εκμεταλλευόμενα στρώματα της εργατικής τάξης, αυτά των μεταναστών και την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών κόντρα στην εκμετάλλευση, στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, περιόδευσαν από νωρίς χτες στα φυτώρια και θερμοκήπια του Μαραθώνα όπου εργάζονται περισσότεροι από 3.000 ξένοι εργάτες γης.

Δουλεύουν ακατάπαυστα κάτω από αντίξοες συνθήκες στα θερμοκήπια με τα κηπευτικά και στα φυτώρια. Βουτηγμένοι στις λάσπες και τα νερά, κάτω από τον ήλιο, παλεύουν για το μεροκάματο που κυμαίνεται για το 7ωρο από 23 έως 26 ευρώ. Μάλιστα, για να αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους, αναγκάζονται να δουλεύουν και το απόγευμα υπερωριακά για να βγάλουν ακόμη έξι ευρώ. Γι' αυτούς δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο ή αργία, η δουλειά τους είναι συνεχής, όλες τις μέρες του μήνα. Οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς μετανάστες είναι τριτοκοσμικές, καθώς αναγκάζονται να μένουν σε παράγκες από νάιλον και τσίγκο χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής.

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με την έκδοση της άδειας παραμονής, καθώς όχι μόνο πληρώνουν 300 ευρώ για τη δίχρονη παραμονή τους, αλλά είναι χρονοβόρες και οι διαδικασίες έκδοσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν από την Αστυνομία.

«Πρέπει να φάμε, εγώ και τα παιδιά μου»...

Σ' ένα από τα θερμοκήπια του Μαραθώνα
Σ' ένα από τα θερμοκήπια του Μαραθώνα
Στο πρώτο φυτώριο, οι εργάτες καταφθάνουν λίγο πριν τις οχτώ το πρωί, για να πιάσουν δουλειά. Μεταξύ αυτών και μια γυναίκα από την Αίγυπτο, που διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η ανάγκη για το μεροκάματο την αναγκάζει να εργάζεται σκληρά, κάτω από απαγορευτικές συνθήκες για την κατάστασή της, έχοντας δίπλα τη μικρή της κόρη. «Δεν έχω πού να την αφήσω αφού και ο άντρας μου δουλεύει» μας λέει με τα λιγοστά ελληνικά που γνωρίζει. Στην ερώτηση γιατί συνεχίζει να δουλεύει καθώς υποχρεώνεται να διπλώνεται στα δύο προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς και, μάλιστα, λίγο πριν γεννήσει, απλά χαμογελάει και μας λέει αφοπλιστικά: «Πρέπει να φάμε, εγώ και τα παιδιά μου»...

Λίγο πιο κάτω, ένας συμπατριώτης της, ο Μοχάμεντ - διαμένει στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια και έχει δημιουργήσει οικογένεια - μας λέει για το αιώνιο πρόβλημα των μεταναστών, τη χορήγηση άδειας παραμονής, η οποία όχι μόνο καθυστερεί με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος της σύλληψης από την Αστυνομία, αλλά είναι και ακριβή. «Ζούμε συνέχεια με το φόβο της Αστυνομίας χωρίς να φταίμε. Και πληρώνουμε πολλά λεφτά και δεν μπορούμε να ζήσουμε με ηρεμία σαν άνθρωποι».

Οι κουβέντες με τους εργάτες γης γίνονται στα πεταχτά. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ δεν περιορίζονται να τους μοιράσουν την ανακοίνωση της Γραμματείας των Μεταναστών που είναι μεταφρασμένη στη γλώσσα τους, για την ανάγκη του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών, ώστε να δυναμώσει το μέτωπο κόντρα στην εκμετάλλευση. Αλλά επιζητούν να δημιουργήσουν μαζί τους δεσμούς και μάλιστα ισχυρούς. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλο ένα λιθαράκι αναμένεται να προστεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, όπου θα συναντηθούν με τους μετανάστες στην κοινότητά τους.

Παρέμβαση και στη δημοτική αρχή

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την έδρα του Δήμου Μαραθώνος και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σπύρο Ζαγάρη (εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ). Οι συνδικαλιστές εξέθεσαν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες γης και ζήτησαν τη συνδρομή του δήμου για την επίλυση των άμεσων ζητημάτων τους, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την υγεία και τα παιδιά, αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ωστόσο, ο δήμαρχος αφού ανέφερε τις «διευκολύνσεις» που παρέχει ο δήμος αναφορικά με την εκτέλεση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, εξέφρασε απαράδεκτες απόψεις σε σχέση με τις συνθήκες διαμονής στην περιοχή και τους ίδιους τους μετανάστες. Οπως επισήμανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «είναι επιλογή τους να διαμένουν σε παράγκες και όχι σε σπίτια». Στην άμεση αντίδραση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πως το πενιχρό μεροκάματο είναι αυτό που τους αναγκάζει να μένουν σε παραπήγματα, επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση.

Μάλιστα, δικαιολογήθηκε πως είναι στην κουλτούρα τους αυτού του είδους η διαβίωση, καθώς επίσης και ότι στόχος τους με αυτή την επιλογή είναι να μπορούν να στέλνουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν στις οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω για να μεγαλώσουν την ...περιουσία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ