Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οργιάζει η εφοπλιστική ασυδοσία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση των πλοίων, φέρνει στο φως περιοδεία συνδικαλιστών των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας

Την έφοδο των εφοπλιστών σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, βιώνουν και οι ναυτεργάτες των πλοίων στα λιμάνια Πάτρας, Ρίου, Κυλλήνης, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και συμβάλλουν στη διόγκωση των ελλειμμάτων του ΝΑΤ. Τα στοιχεία που έφερε στο φως η περιοδεία αντιπροσωπείας των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα παραπάνω λιμάνια είναι αποκαλυπτικά και, όπως επισημαίνουν σε έγγραφό τους προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς, αποδεικνύουν ότι «αυτή η πολιτική, της ελευθερίας δράσης του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας, συνθλίβει το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, ευνοεί το κεφάλαιο και την κερδοφορία του».

Στη Πάτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο σωματείων, στο σύνολο των πλοίων, οι ναυτεργάτες με 666 ευρώ μεικτά βασικό μισθό - κατώτερο και από το βασικό της ΓΣΕΕ - που τους ...εξασφάλισε η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ της ΠΝΟ, δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς διανυκτερεύσεις! Οι ειδικές, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, που έχει καθορίσει το ΥΕΝ για να εξυπηρετήσει τους εφοπλιστές, δεν επαρκούν και αυτοί καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων με χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους, χωρίς δικαιώματα ναυτεργάτες! Στο καράβι «BLUE HORIZON» εντοπίστηκαν 6 ναυτεργάτες ανασφάλιστοι, στο «OLYMPIA PALACE» 2, στο «SUPERFAST V» 11, στο «SUPERFAST XII» 12, στο «SUPERFAST XI» 12 και στο «IONIAN QUEEN» 3 ανασφάλιστοι!

Στη Κυλλήνη, παραβιάζονται ΣΣΕ, ωράριο εργασίας, οργανικές συνθέσεις, δεν εκδίδονται μισθολογικοί λογαριασμοί των ναυτεργατών. Ενδεικτικά, στο «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ», οι ναυτεργάτες είναι στο πόδι έως 20 ώρες την ημέρα!

Στο Ρίο, οι διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, από τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που μείωσαν δραστικά τις οργανικές συνθέσεις, «έχουν δημιουργήσει - όπως αναφέρουν τα σωματεία - επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια». Στους ναυτεργάτες δεν καταβάλλονται υπερωρίες, επιδόματα κλπ.

Σε Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, τα πλοία «ΑΧΑΙΟΣ», «ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ» εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια. Οχι μόνο έχουν μειωμένες οργανικές συνθέσεις, αλλά δεν εφαρμόζεται η ωριαία διακοπή στα πληρώματα, δε δίνονται ρεπό. Επίσης, τα δύο πλοία και το «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» είναι χαρακτηρισμένα ως πορθμειακά, ενώ εκτελούν πλόες ακτοπλοΐας, που σημαίνει πλήρης παραβίαση της ΣΣΕ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα πλοία της γραμμής Ηγουμενίτσα - Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ