Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΟΧΙ στην αδράνεια

Η απόφαση των εργαζομένων μελών της για αγώνα και ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, διατρανώθηκε στο 7ο Συνέδριό της

Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας στην επιχείρηση «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας στην επιχείρηση «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Καταδικάστηκε έντονα η πολιτική της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας και του «κοινωνικού διαλόγου» καθώς και η στάση αδράνειας και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κώστας Αρτεμίου, αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις και την ανάγκη ισχυροποίησης του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάπτυξη εργατικών αγώνων, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις. Τόνισε ιδιαίτερα: «Σήμερα η εργοδοσία, σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτει επί τάπητος το ζήτημα της κατάργησης των κεκτημένων των εργαζομένων τον τελευταίο αιώνα».

Ο εισηγητής αναφερόμενος στο εργασιακό μοντέλο που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες, «με τη βοήθεια συμμάχων στις τάξεις των εργαζομένων», επισήμανε: «Βαφτίζουν ως σύγχρονη αναγκαιότητα κάθε αντεργατική επιλογή. Οι γραφειοκράτες των ελληνικών υπουργείων, με τους παχυλούς μισθούς και τις αστρονομικές αμοιβές, εξακολουθούν να πιθηκίζουν και να διατυμπανίζουν ότι πρωτοπορούν, τη στιγμή που οι αντεργατικοί πειραματισμοί τους ανατρέπονται από την ίδια την πράξη».

Σχετικά με τη σημασία του αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στο καταπιεστικό καπιταλιστικό σύστημα, η εισήγηση υπογράμμισε: «Ο καθημερινός αγώνας για τα προβλήματα του κλάδου, αποτελεί ταυτόχρονα αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία στην κατεύθυνση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, Σπύρος Ράλλης, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας τα τρία τελευταία χρόνια από το 6ο συνέδριο και στις πολυάριθμες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Πολλοί από τους ομιλητές αναφέρθηκαν στις μεγάλες ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. «Με τη συνένοχη σύμπραξη αυτών των ηγεσιών πέρασε η κυβέρνηση τον αντεργατικό νόμο 2639, που ήταν ο προπομπός των σημερινών αντιλαϊκών μέτρων», τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος από την Πάτρα, Φώτης Χατζημανώλης.

Από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν ο αγώνας που πρέπει να ξετυλιχτεί για εργατικό έλεγχο του επικουρικού ταμείου του κλάδου, ΤΕΑΠΟΖΟ, και ο συντονισμός της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, που πολλοί ομιλητές χαρακτήρισαν σαν «τη μοναδική ελπίδα του εργατικού κινήματος για αποτελεσματική αντίσταση στη νέα βαρβαρότητα».

Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε: «Οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου της κοινωνίας μας και πρέπει να απολαμβάνουν αυτό τον πλούτο που παράγουν. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να συμβάλει στην ανάπτυξη του λαϊκού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικοί Δημοκρατικού Μετώπου, που σ' αυτό χωρούν όλοι όσοι είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μιας λαϊκής εξουσίας και την εφαρμογή Λαϊκής Οικονομίας για τη διέξοδο από τη σημερινή δραματική για το λαό κατάσταση.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος και γραμματέας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Θεόδωρος Κυριακίδης αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αγκαβανάκης Δημήτρης, ο αντιπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βερβερίδης, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στέλιος Κολέτσης, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις μεταφορές, Β. Παπαευσταθίου. Παραβρέθηκαν, επίσης και χαιρέτισαν το συνέδριο ο Πρόεδρος της αντίστοιχης ομοσπονδίας NGG Γερμανίας, Γκέχαρτ Χέρπετ, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕ Γιουγκοσλαβίας Μαλένοβιτς Ζόραν, ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και Τυποποιημένων Προϊόντων Γιουγκοσλαβίας Μάρκοβιτς Ντανίλο, το μέλος της Γραμματείας της ΣΕΚ Κύπρου, Γεωργίου Σάββας και το μέλος της Γραμματείας της ΠΕΟ Κύπρου, Γιαννάκης Ιωάννου.

Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα το γενικό ψήφισμα που καταγράφει τις διεκδικήσεις του κλάδου και τονίζει ότι «σαν ζωντανό τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση...». Εγκρίθηκε ακόμα ειδικό ψήφισμα «για την ειρήνη, την ύφεση και τη συνεργασία των λαών». Ψηφίστηκε, επίσης, η αύξηση κατά δύο των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που τώρα γίνεται 15μελής.

Στις εκλογές για ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΠΟΕΕΟ που πραγματοποιήθηκαν την την Κυριακή επανεκλεγήκανε τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης, που συμπληρώθηκαν με την εκλογή δύο νέων μελών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση (2007-03-21 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη των συνδικαλιστών (2007-01-26 00:00:00.0)
Με όπλο τον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα (2004-01-24 00:00:00.0)
O «ΣΥΝ» της υποταγής και της εργοδοσίας... νίκησε! (2001-05-22 00:00:00.0)
«Κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός» (2000-02-01 00:00:00.0)
Καταδικάζουν το νόθο "συνέδριο" της ΠΝΟ (1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ