Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Ανυποχώρητος αγώνας για την τιμωρία των φονιάδων

Με νέα συγκέντρωση και πορεία προς τα δικαστήρια Πειραιά, απαίτησαν να καθίσουν στο σκαμνί οι πραγματικοί ένοχοι για το μακελειό στο FRIENDSHIPGAZ

Από την πορεία προς τα δικαστήρια
Από την πορεία προς τα δικαστήρια
«Μέσα στα δικαστήρια δικάζετε εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες», «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών». Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν για μια ακόμη φορά χτες οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ξεχειλίζοντας από οργή και αγανάκτηση για τη διαφαινόμενη ατιμωρησία των υπευθύνων που έστειλαν στον τάφο τους οκτώ συναδέλφους τους στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ» του Πετρίδη. Απαίτησαν να πληρώσουν οι εφοπλιστές και οι μπιστικοί τους για το έγκλημα και να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα καρνάγια.

Στις 11 το πρωί, με απόφαση των ταξικών τους Σωματείων, σταμάτησαν τις εργασίες και πήραν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά. Αυτό που κρινόταν, για μια ακόμη μέρα, ήταν η αποφασιστικότητα των εργατών στην αναμέτρηση με την εργοδοσία και τους βαστάζους της για το αν θα γυρνάνε σώοι από το μεροκάματο. Και σ' αυτό το ζήτημα, οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης έδειξαν πως είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω.

«Το διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος μας στη Ζώνη αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο είναι έγκλημα ταξικό», τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, επισημαίνοντας πως οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και αυτοί που νομοθετούν είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των εργολάβων. Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη, πρόσθεσε, κάνουν πλάτες σ' αυτούς που θέλουν τους εργάτες αναλώσιμα, φτηνό κρέας, και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι συναινούν σ' αυτή την πολιτική.

Να καθίσουν στο σκαμνί οι ένοχοι

Οι εργάτες με πορεία κατευθύνθηκαν προς τα δικαστήρια, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Γαληνό Μπρη, και κατήγγειλε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους πραγματικούς υπευθύνους για τη σωρεία εγκλημάτων σε βάρος εργατών στη Ζώνη δεν έχει καθίσει στο σκαμνί. Ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης, αγανακτισμένοι για το γεγονός πως και στο σημερινό έγκλημα «γλιστράει» η υπόθεση, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν. Παράλληλα απαίτησαν οι κατηγορίες από πλημμέλημα να μετατραπούν σε κακούργημα, να διωχθούν όλοι οι υπεύθυνοι και να ληφθούν μέτρα για να μη χυθεί άλλο αίμα.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της Βέρας Νικολαΐδου, βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ, πως ενώ έχουν περάσει 15 μέρες από το έγκλημα, στη Ζώνη δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ασφάλειας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας αναγνώρισε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, χαρακτήρισε την κατάσταση απογοητευτική και ανέφερε πως είναι υποχρέωσή του να ελέγξει όσους δεν ελέγχουν. Επί της δικαστικής διαδικασίας που ακολουθείται όμως στο θέμα του εντοπισμού όλων των υπευθύνων για την τραγωδία και τη μετατροπή των κατηγοριών από πλημμέλημα που είναι τώρα σε κακούργημα, όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι, ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να παρέμβει.

Νέα κινητοποίηση σήμερα

Το κυνήγι του κέρδους από τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εργολάβους και η αντιλαϊκή πολιτική των πολιτικών τους εκπροσώπων είναι που δολοφονούν εργάτες, τόνισε στους εργαζόμενους ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας τους να τους γυρίσουν την πλάτη και να δυναμώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς για να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης ο Θοδωρής Κούτρας, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης και ο Θανάσης Ευαγγελάκης, από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι των Σωματείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, κ.ά. Σήμερα, Παρασκευή 8 Αυγούστου, με τα ίδια αιτήματα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεων των Σωματείων, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ