Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αλκοολικοί καταλήγουν οι στρατιώτες που επιστρέφουν από τα πεδία μαχών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετατραυματικό στρες, κώφωση και απώλεια ακοής, μυοσκελετικά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες, τώρα και αλκοολισμός είναι τα «λάφυρα» του πολέμου για τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στα πεδία μαχών σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Στο αλκοόλ καταφεύγει σημαντικό ποσοστό των βετεράνων των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν που επιστρέφουν στις ΗΠΑ, ενώ μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού φθάνει μέχρι ακόμη και τον αλκοολισμό, γεγονός που ειδικοί αποδίδουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, διαπιστώνει έκθεση του Κέντρου Ερευνας για την Υγεία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Οι νεότεροι μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, οι στρατιώτες που ήδη έπιναν πριν υπηρετήσουν, καθώς και όσοι ανήκουν στις εφεδρείες και την εθνοφρουρά πλειοψηφούν μεταξύ όσων ανέπτυξαν προβλήματα αλκοολισμού. Το ποσοστό των στρατιωτικών που πίνουν είναι 31% υψηλότερο μεταξύ όσων έλαβαν μέρος σε μάχες, σύμφωνα με τους ερευνητές, που εξέτασαν 48.800 άνδρες και γυναίκες, τόσο πριν (2001-2003) όσο και μετά την ανάπτυξή τους (2004-2006). Εξ αυτών 5.500 ενεπλάκησαν σε μάχες.

Τα ευρήματα συνάδουν με εκείνα πρόσφατης μελέτης, που διαπίστωσε ότι μεταξύ των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ, το 12% έχει προβλήματα αλκοολισμού, όπως και το 15% των μελών των εφεδρειών και της εθνοφρουράς. Οι ερευνητές ανέφεραν πως ελπίζουν να υπάρξει άμεση παρέμβαση όσον αφορά τους στρατιώτες που εμφανίζουν τέτοια προβλήματα και ακόμη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μετατραυματικού στρες που εκδηλώνουν λόγω των εμπειριών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ