Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Επισήμως στην προεδρία ο Φερνάντο Λούγκο

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Σταθμός για την ιστορία της Παραγουάης η σημερινή μέρα, καθώς η παρουσία 11 Προέδρων της περιοχής, ανάμεσά τους οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, Ούγο Τσάβες, Ντανιέλ Ορτέγκα, Εβο Μοράλες, και Ραφαέλ Κορέα, υποδηλώνει την «αλλαγή σελίδας στην ιστορία της χώρας» που σηματοδοτεί η ορκωμοσία του νέου Προέδρου Φερνάντο Λούγκο. Ο Λούγκο κατόρθωσε στις 20 Απρίλη να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και να θέσει ένα «τέλος» στην κυριαρχία του Κόμματος Κολοράδο, κυριαρχία από το 1947.

Οι εκδηλώσεις πάντως για την ορκωμοσία του «Επισκόπου των Φτωχών» έχουν αρχίσει από τις 10 Αυγούστου, ενώ όχι τυχαία η ορκωμοσία, που αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα στην πλατεία μπροστά από το Κογκρέσο με όλες τις τιμές, συμπίπτει με την 471η επέτειο της ίδρυσης της Ασουνσιόν, της πρωτεύουσας της Παραγουάης.

Πάντως, πέρα των πανηγυρικών εκδηλώσεων, αυτοί που πραγματικά αδημονούν για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον Φερνάντο Λούγκο, είναι όσοι τον στήριξαν, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών, των ακτημόνων, των αγροτών. Αυτές οι τεράστιες περιθωριοποιημένες και ταξικά αποκλεισμένες κοινωνικές δυνάμεις αναμένουν σύντομα δείγμα γραφής. Κατά πόσο είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ανάμεσά τους την αγροτική μεταρρύθμιση, και να αλλάξει τη χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη διαφθορά. Το 43% ζει στην απόλυτη φτώχεια, 400.000 οικογένειες είναι ακτήμονες και το 80% των εδαφών κατέχονται από το 2% του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ