Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον 14 εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα σκοτώθηκαν και 19 ακόμη τραυματίστηκαν στη νοτιοανατολική Βραζιλία όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε σε δρόμο που συνδέει το Σάου Πάουλου με το Μπέλου Ουριζόντε.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Γιατροί και ιατρικό προσωπικό από 77 δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των αποδοχών τους καθώς και αύξηση των προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων.

ΛΙΜΑ.-- Συνεχίζεται η καταστολή των κινητοποιήσεων 65 ιθαγένικων κοινοτήτων ενάντια στο νόμο που επιτρέπει ακόμη και με το 50% των δημοκρατικών συμβολαίων να πωλείται η κοινοτική γη καθώς μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προεδρικό διάταγμα γίνεται άρση των δικαιωμάτων των δημόσιων συναθροίσεων και της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων για τρεις βόρειες επαρχίες του Περού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εν αναμονή της ανακοίνωσης του αντιπροέδρου του Μπάρακ Ομπάμα, καθώς εντός των ημερών θα λάβει και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα στην προεδρία των ΗΠΑ και ενώ τελευταία δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Το αστρονομικό ποσόν των 17,6 δισ. δολαρίων έφτασαν τα κέρδη της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας εξόρυξης μεταλλευμάτων BHP Billiton, για το έτος χρήσης 2007-2008. Στην κατά 15% αύξηση των κερδών της BHP εκτιμάται ότι συνετέλεσε η έντονη ζήτηση μεταλλευμάτων από την Κίνα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων στις νότιες Φιλιππίνες κήρυξε χτες ο διοικητής του ισλαμικού «Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο» Αμπνταουραχμάν Μακαπαάρ. Αναφερόμενος σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του την περασμένη Δευτέρα σε χριστιανικές πόλεις του μουσουλμανικού νότου με 38 νεκρούς, είπε πως έγιναν σε αντίποινα για την ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κρατούν τον Μιχαήλ Κατσίτζε, αξιωματούχο του στρατού ως ύποπτο για κατασκοπία υπέρ της Γεωργίας, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

ΧΑΓΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι δικηγόροι του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κρατείται από τις 30 Ιούλη στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, πήραν από την αστυνομία 55 ψηφιακούς δίσκους ηλεκτρονικού υπολογιστή (CD), που βρέθηκαν στις 11 Αυγούστου σε μικρή απόσταση από το Βελιγράδι και εικάζεται πως ανήκουν στον Κάρατζιτς. Ο ίδιος ο Κάρατζιτς, που αναμένεται να επανεμφανιστεί στο δικαστήριο στις 29 τρέχοντος μηνός, απέστειλε χτες επιστολή στο ΔΠΔ ζητώντας την αντικατάσταση του προεδρεύοντος δικαστή Αλφόνς Ορι με το επιχείρημα ότι α) έχει «προσωπικό συμφέρον» να τον καταδικάσει και β) σε όλες τις δίκες Σερβοβόσνιων που ανέλαβε από το 2001 έβγαλε μόνον καταδικαστικές αποφάσεις.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Θετικές και εποικοδομητικές» χαρακτήριζαν Ιρανοί αξιωματούχοι τις συνομιλίες που είχε, τα προηγούμενα 24ωρα, στην ιρανική πρωτεύουσα ο υποδιευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ολι Χαϊνόνεν, προκειμένου να εκπονήσει τη νέα έκθεση της Επιτροπής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ