Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινός αγώνας για τη διεκδίκηση Ειδικής Αγωγής σύγχρονης, δημόσιας και δωρεάν

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή αποφάσισαν φορείς των ΑμΕΑ, το ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία. Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Τρίτη στις 7 το απόγευμα

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Από παλαιότερη κινητοποίηση
Με παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 26 του Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα και οργανώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή. Την ίδια μέρα, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Το νομοσχέδιο αναπαράγει ουσιαστικά τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις οικογένειες των παιδιών αυτών, ενώ δε δίνει ουσιαστική απάντηση στο μεγάλο ζητούμενο: Το να βρουν δηλαδή θέση στην Ειδική Αγωγή τα 185.000 παιδιά που την έχουν ανάγκη και σήμερα βρίσκονται εκτός των υπηρεσιών της.

Προχτές το απόγευμα, μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, στην οποία πήραν μέρος το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, η Επιτροπή Νέων ΑμΕΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές και στους Οίκους Ευγηρίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθεύς».


Οι παραπάνω δεν έμειναν στις διαπιστώσεις για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή. Χωρίς μισόλογα και διάθεση για συμβιβασμό, ζώντας από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πολιτικής που σπρώχνει στο περιθώριο όποιον δεν έχει να πληρώσει, καταδικάζοντας ρητά την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου ως ένοχη γιατί στερεί και εμπορευματοποιεί την Ειδική Αγωγή, τόνισαν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί αντικείμενο διαλόγου, δε σηκώνει διορθώσεις αλλά απαιτείται η απόσυρσή του. Παράλληλα, αναδείχτηκαν με επιχειρήματα οι ευθύνες των άλλων δυνάμεων στο κίνημα των ΑμΕΑ και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ, που με τη στάση τους στηρίζουν την πολιτική εκμετάλλευσης, περιθωριοποίησης και έντασης της εμπορευματοποίησης και στην Ειδική Αγωγή.

Χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «απαράδεχτο», «νομοσχέδιο της υποκρισίας, της ντροπής, που θέλει πρώτα απ' όλα να νομιμοποιήσει τη βαρβαρότητα που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής», ανεξάρτητα από τις όποιες θετικές ρυθμίσεις περιέχει για επιμέρους θέματα. Προειδοποιούν ότι «με το νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι στα ίδια χνάρια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ, και των κατευθύνσεων της ΕΕ, θα ενταθεί παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Ειδικής Αγωγής, φορτώνοντας το βάρος της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης του παιδιού με αναπηρίες στην ίδια την οικογένεια». Παράλληλα, σημείωσαν ότι διαμορφώνονται μηχανισμοί για το ροκάνισμα (παλιά τους τέχνη κόσκινο...) των κονδυλίων του 4ου ΚΠΣ και ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για τη διαμόρφωση «σχολείων και τάξεων πολλών ταχυτήτων» μέσα από τις ρυθμίσεις που αφορούν τους λεγόμενους χαρισματικούς μαθητές.

Προώθηση των αναδιαρθρώσεων

Το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπαγορεύει ότι όσοι έχουν, θα μπορούν να «αγοράζουν» εκείνα τα οποία θα έπρεπε να είναι αναφαίρετα δικαιώματα. Κινείται στο γράμμα και στο πνεύμα των προηγούμενων αναχρονιστικών νόμων, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουν οι χιλιάδες οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες. Αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή της πολιτικής της Λισαβόνας και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, αφού οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμισή της και στην ενίσχυση, κατά συνέπεια, της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Ετσι, καθιερώνει την υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι υποδομές, το προσωπικό και τα προγράμματα, σπρώχνοντας τις οικογένειες αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει δει στην Ειδική Αγωγή ένα προνομιακό πεδίο κερδοσκοπίας. Παράλληλα, προπαγανδίζεται η ένταξη ή ενσωμάτωση στα κοινά σχολεία σαν απάντηση στην περιθωριοποίηση των ΑμΕΑ, με στόχο τη συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής. Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη μάζα των παιδιών να προχωρά στη χωρίς προϋποθέσεις «ένταξη» στις κοινές τάξεις με αρνητικές συνέπειες, και όσοι μπορούν να καταφεύγουν στους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, η υποκατάσταση του όρου «ειδική αγωγή» από τον όρο «ειδική εκπαίδευση» έρχεται να στρώσει το δρόμο για το διαχωρισμό της εκπαίδευσης από την αποκατάσταση των παιδιών με αναπηρίες, η οποία άλλωστε «κοστίζει» και περισσότερο για το κράτος και γι' αυτό συρρικνώνεται.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, φαίνεται πως συνεχίζεται το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, προγράμματα stage, κλπ.), οι οποίες έχουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στο έργο που καλείται να γίνει στο ειδικό σχολείο και το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια μακρόχρονης σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί. Παράλληλα, τα σεμινάρια των 400 ωρών, που τίθενται ως ελάχιστη προϋπόθεση για την απασχόληση στα ειδικά σχολεία, δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέσα από πανεπιστημιακά τμήματα.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες των νέων ρυθμίσεων και διεκδικώντας ανυποχώρητα δημόσια δωρεάν σύγχρονη Ειδική Αγωγή για όσους την έχουν ανάγκη, στη σύσκεψη οι φορείς αποφάσισαν την αγωνιστική απάντησή τους. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με μαζικό παναττικό συλλαλητήριο τη μέρα που το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα εκδώσουν ενημερωτικό υλικό για το χαρακτήρα του νομοσχεδίου με κριτήριο τις ανάγκες ιδιαίτερα των παιδιών από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, με κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους ανάπηρους και στις οικογένειές τους να ξεσηκωθούν και να απαντήσουν αγωνιστικά στην πρόκληση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης και ενεργοποίησης για το θέμα, το επόμενο διάστημα θα γίνουν περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις.

Οι φορείς διεκδικούν αγωνιστικά:

-- Ν' αποσυρθεί το απαράδεχτο νομοσχέδιο της υποκρισίας και της βαρβαρότητας.

-- Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, υψηλής ποιότητας, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να βρουν το δικό τους σχολειό τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που σήμερα είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

-- Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.

-- Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή.

-- Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών, ωρομίσθιων, συμβασιούχων και των stage. Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού για να ανοίξουν κανονικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα ειδικά σχολεία.

-- Ιδρυση ειδικών παιδαγωγικών τμημάτων σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές της χώρας, κατάργηση των αντιεπιστημονικών σεμιναρίων, οργανωμένη επιμόρφωση από το υπουργείο, δωρεάν για όλους τους εκπαιδευτικούς του χώρου.

-- Ολόπλευρη στήριξη των νέων ζευγαριών που αποκτούν παιδί με αναπηρίες, γενικότερα δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας.

-- Τρίχρονη υποχρεωτική ειδική προσχολική αγωγή, δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης που να διασυνδέεται με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη δημόσια Ειδική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ