Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος του ελληνικού λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές ένα χρόνο μετά

«Ενα χρόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, η κατάσταση που επικρατεί για τους πυρόπληκτους, τις καμένες περιοχές και τα δάση, αποδεικνύει την ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή μίλησε για μεγάλο πολιτικό - οικονομικό - οικολογικό έγκλημα διαρκείας κατά του ελληνικού λαού».

Αυτό επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και άλλους νομούς.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι των καμένων περιοχών αντιμετωπίζουν όσο ποτέ άλλοτε πρόβλημα επιβίωσης, που δεν το έλυσαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η υπόσχεση για 100% αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια δεν έγινε πραγματικότητα, καθώς δίνονται 750 ευρώ ανά τ.μ. τη στιγμή που χρειάζονται 1.200 ευρώ. Το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το απολεσθέν εισόδημα, δεν καλύφθηκε. Σε μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων αγροτών δε δίνεται καμία αποζημίωση, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των αγροτών που είχαν ζημιές κάτω από 30%. Η θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς στις περιοχές αυτές επιδεινώνεται δραματικά από τις συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

Αποτελεί πρόκληση όχι μόνο η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κεντρικός άξονας των προτάσεων και των πρωτοβουλιών τους υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

  • Οι καμένες δασικές περιοχές εγκαταλειμμένες καταστρέφονται, ενώ πολιορκούνται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αναδάσωση που έγινε βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Η πολιτική πρόληψης δεν άλλαξε. Τα χρήματα που δόθηκαν για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα κατέληξαν στα ταμεία μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που τα αξιοποίησαν προς όφελός τους και σε βάρος των δασών. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ήδη επιχειρούν να καταπατήσουν περιοχές "φιλέτα" και να αρπάξουν πάμφθηνα την καμένη αγροτική γη. Η προσπάθειά τους υποβοηθείται από τις αλλαγές χρήσης γης που επιτρέπει το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
  • Οι εκατοντάδες πυρκαγιές που κατέκαψαν και φέτος δάση σε περιοχές τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης φανερώνουν ότι τα δάση βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των κερδοσκόπων που αξιοποιούν τους αντιδασικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις τεράστιες ελλείψεις στην πυροπροστασία.
Δίπλα στους πληγέντες

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις αγωνιστικές συσπειρώσεις του λαού των πυρόπληκτων περιοχών. Βρίσκεται σταθερά δίπλα τους, προβάλλει και στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Μαζί τους απαιτεί:

  • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης. Καμιά αλλαγή χρήσης γης.
  • Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα από το κράτος.
  • Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχικό.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δράσει πιο αποφασιστικά, συνειδητά και οργανωμένα. Η προστασία των δασών είναι πρώτα απ' όλα ταξικό πολιτικό ζήτημα. Η συσπείρωση και η πάλη πρέπει να θέσει στο επίκεντρο:

  • Να γίνει δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
  • Να ακυρωθούν οι αποφάσεις για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας.
  • Διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους με επαρκές και μόνιμο προσωπικό.
  • Προστασία των δασών και συνολικά του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει μόνο με την ύπαρξη ενός κεντρικού πανεθνικού σχεδιασμού που λειτουργεί προς όφελος του λαού».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ