Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Καθαρά εισπρακτικός ο χαρακτήρας του έργου

Motion Team

Συνεχίζεται η διαδικασία κτηματογράφησης των 107 περιοχών που έχουν ανακηρυχτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ταλαιπωρία σε κάποιες περιπτώσεις να «χτυπάει κόκκινο», ενώ αναμένεται να ενταθεί με την επιστροφή των εργαζομένων από τις καλοκαιρινές διακοπές στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για το κτηματόσημο, που καλούνται να πληρώσουν οι μικροϊδιοκτήτες, το οποίο αυξάνει κατά πολύ ανάλογα με τους δικαιούχους, αλλά και τι δηλώνει ο καθένας.

Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να χαρακτήρισε όταν δήλωσε την έναρξη των διαδικασιών, «δίκαιο και ρεαλιστικό» το 35ευρω και το 20ευρω, όμως αυτό που κυριαρχεί είναι η αγανάκτηση καθώς η λαϊκή οικονομική αφαίμαξη μ' αυτό το μέτρο εντείνεται. «Είναι άδικο, αδικαιολόγητο, είναι καθαρή κερδοσκοπία να πληρώνουμε δύο και τρεις φορές για ένα σπίτι!», είναι αυτό που ακούγεται κατά κανόνα «στις ουρές» των Γραφείων Κτηματογράφησης.

Συνολικά από τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία κτηματογράφησης, αυτό που προκύπτει είναι, ότι το ζητούμενο κάθε άλλο παρά είναι η προστασία της δημόσιας δασικής περιουσίας. «Στόχος είναι να καταγραφούν πολλά δικαιώματα, για να είναι πολλά τα χρήματα που θα εισπράξουν. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι επιδιώκουν να λύσουν ζητήματα ιδιοκτησίας προς όφελος των δασικών εκτάσεων», λέει στον «Ρ» ο Β. Πετρέλης, δασολόγος.

Πάντως τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι κυλά ομαλά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως με την επιστροφή των εκδρομέων θα επέλθει και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των γραφείων Κτηματογράφησης.

Συνηθισμένα λάθη και απορίες

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση ορισμένων από τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς να αποφευχθούν:

ΛΑΘΟΣ: Οταν το ακίνητο είναι γωνιακό γράφονται και οι δύο οδοί στο πρώτο κελί του εντύπου και δεν είναι σαφές σε ποια οδό αντιστοιχεί ο αριθμός που γράφεται στο διπλανό κελί.

ΣΩΣΤΟ: Στο έντυπο της δήλωσης πρέπει να γράφεται η ταχυδρομική διεύθυνση του ακινήτου δηλαδή η ΟΔΟΣ και ο ΑΡΙΘΜΟΣ, που αντιστοιχούν στην είσοδο του κτιρίου. Εάν το ακίνητο είναι γωνιακό μπορεί ο δεύτερος δρόμος να περιγράφεται στην τελευταία σελίδα, πρόσθετες πληροφορίες.

ΛΑΘΟΣ: ΕΜΒΑΔΟΝ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟΥ: Πολύ συχνά μένει κενό στο έντυπο της δήλωσης ή γράφεται το εμβαδόν του διαμερίσματος αντί για το εμβαδόν του οικοπέδου.

ΣΩΣΤΟ: Το εμβαδόν του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου γράφεται πάντα μέσα στα συμβόλαια. Χρειάζεται προσοχή στην ανάγνωση του συμβολαίου, ώστε να γράφεται στη δήλωση το εμβαδόν της νεότερης καταμέτρησης.

ΛΑΘΟΣ: Δηλώνεται ένα διαμέρισμα ενώ στα συμβόλαια περιγράφονται δύο χωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες με διαφορετικό ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο.

ΣΩΣΤΟ: Νομικά πρόκειται για δύο αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες και πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστά έντυπα «Στοιχεία ακινήτου-Στοιχεία δικαιώματος» και να καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης για κάθε μια από αυτές. Εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί τη συνένωση των δύο οριζοντίων ιδιοκτησιών θα πρέπει να κάνει τροποποίηση της σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών με συμβολαιογραφική πράξη.

ΛΑΘΟΣ: ΠΑΛΑΙΟΙ ΤΙΤΛΟΙ: Κατατίθενται τα συμβόλαια των δικαιοπαρόχων του σημερινού ιδιοκτήτη.

ΣΩΣΤΟ: Στο Κτηματολόγιο κατατίθενται μόνον τα συμβόλαια με τα οποία απέκτησε ο σημερινός δικαιούχος το δικαίωμα που δηλώνει. Τα συμβόλαια με τα οποία απέκτησε το ακίνητο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης (δικαιοπάροχος) αναφέρονται μέσα στα νεότερα συμβόλαια και μπορούν να βρεθούν στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο αν χρειαστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσθετα χαράτσια θεσπίζει η κυβέρνηση (2005-10-07 00:00:00.0)
Η συμπλήρωση του Ε9 (2005-03-27 00:00:00.0)
Διευκρινίσεις για τα έντυπα Ε9 (2005-03-16 00:00:00.0)
Δίωξη για τις καταπατήσεις (2000-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ