Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακυρη η άδεια για τα μεταλλεία χρυσού Περάματος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «προσέκρουσε» η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στην περιοχή Περάματος στα όρια των νομών Εβρου και Ροδόπης. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 2315/2008 απόφασή του ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεγκρίθηκε η χωροθέτηση του έργου.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, το έργο αποτελείται από το εργοστάσιο χρυσού, τη λίμνη τελμάτων και το μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης του μεταλλεύματος, ενώ υπεύθυνη είναι η εταιρεία «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΉ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι νόμιμη, καθώς στις περιπτώσεις που στα λατομεία γίνεται χρήση εκρηκτικών, η απόσταση από κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να είναι 500 μέτρα και πως οι διατάξεις αυτές δεσμεύουν τόσο τις πολεοδομικές όσο και τις διοικητικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας μεταλλείων. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι το αυξημένο όριο των 500 μέτρων ισχύει ακόμη και όταν από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ως απλώς ενδεχόμενη η χρήση εκρηκτικών υλών, χωρίς να απαιτείται να βεβαιώνεται ότι θα γίνει οπωσδήποτε η χρήση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ