Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυβερνητική κρίση

Γεγονός είναι πλέον η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού των «πορτοκαλί» δυνάμεων στην Ουκρανία, που είχε εδώ και μερικούς μήνες μπει σε ανάλογη «τροχιά», μετά τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις 225 έδρες (από τις 227) σε σύνολο 450 βουλευτών.

Την κρίση όξυναν οι διαφορές μεταξύ του κόμματος του Προέδρου, Β. Γιούστσενκο, «Η Ουκρανία μας» και της πρωθυπουργού, Γ. Τιμοσένκο, ΜΠΙΟΥΤ, που επιδεινώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, αφού η Τιμοσένκο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στις προεδρικές εκλογές του 2009, απείχε από την αντιρωσική υστερία του Β. Γιούστσενκο, κατά τη διάρκεια της πολεμικής αναμέτρησης της Ρωσίας με τη Γεωργία στον Καύκασο.

Την Τρίτη το κόμμα ΜΠΙΟΥΤ υπερψήφισε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που υποστήριξε το «Κόμμα των περιοχών» και το ΚΚ Ουκρανίας (υπέρ ψήφισαν 363 από τους 366 βουλευτές που παραβρέθηκαν στην ψηφοφορία), που περικόπτουν τις προεδρικές εξουσίες και ενισχύουν τις πρωθυπουργικές. Στη βάση αυτών ο πρωθυπουργός θα μπορεί στο εξής να απολύει όλους τους υπουργούς του (και αυτούς των Εξωτερικών και Αμυνας), ενώ η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να εξασφαλίζει την υλοποίηση των προεδρικών διαταγμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος χάνει το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, καθώς επίσης χάνει και το δικαίωμα επιλογής πρωθυπουργού χωρίς την έγκριση της βουλής.

Αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο έκανε λόγο για «πολιτικό και συνταγματικό πραξικόπημα» και απέσυρε το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό και απείλησε με προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών. Από πλευράς της, η Γιούλια Τιμοσένκο μίλησε για «ανεύθυνη συμπεριφορά» του Ουκρανού προέδρου, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, πρότεινε την άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί νέο σχέδιο Συντάγματος, βάση του οποίου θα είναι η κατάργηση του αξιώματος του Προέδρου και η συγκρότηση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ