Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΝΕΪ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Με το βλέμμα στην ... Ενέργεια

ΜΠΑΚΟΥ.--

Στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται από χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ για να εξασφαλίσει ενεργειακές πηγές στο Νότιο Καύκασο, με αντάλλαγμα τη στήριξη των ΗΠΑ. Μάλιστα, έσπευσε να διαβεβαιώσει το Αζερμπαϊτζάν για το «σταθερό ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του ο Τσένεϊ συναντήθηκε με το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, αλλά και με ανώτατες διοικήσεις πετρελαϊκών εταιρειών - όπως των βρετανικών «Petroleum» και «Chevron», πριν κατευθυνθεί στην οικία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχαμ Αλίεφ. Το πρόγραμμα του Αμερικανού αντιπροέδρου δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο εικάζεται ότι θα έχει συναντήσεις και με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας βρίσκεται σε κίνδυνο σήμερα μετά την «επέμβαση της Ρωσίας στη Γεωργία».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Γεωργία και την Ουκρανία στη συνέχεια.

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, άσκησε κριτική στην περιοδεία του Ντ. Τσένεϊ στην περιοχή, τονίζοντας ότι ο πραγματικός του στόχος είναι η ανταλλαγή της υποστήριξης των ΗΠΑ με πηγές ενέργειας, καθώς και για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν κυβερνήσεις προσκείμενες προς την Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ