Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κόντρα για το νέο Σύνταγμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Προϊόν των πιέσεων και εκβιασμών της δεξιάς ολιγαρχίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (CNE) για αναστολή της διαδικασίας διεξαγωγής όλων των δημοψηφισμάτων που έχουν εξαγγελθεί, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

Την Τρίτη, η CNE ανέστειλε τη διαδικασία καθώς έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Μοράλες στις 28 Αυγούστου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 7 Δεκέμβρη για την έγκριση του νέου Συντάγματος δε συνάδει απόλυτα με τις συνταγματικές επιταγές και θα πρέπει να υπάρξει η ανακήρυξή του από το Κογκρέσο. Απόφαση που κατά τον πρόεδρο Μοράλες «είναι ενάντια στη βούληση του βολιβιάνικου λαού», που στις 10 Αυγούστου έδωσε το πράσινο φως για ριζικές δομικές αλλαγές.

«Εάν χρειαστεί ειδικό διάταγμα από το Κογκρέσο, θα εξασφαλιστεί, καθώς το νέο Σύνταγμα αποτελεί λαϊκή απαίτηση αφού θα επισφραγίσει τη διαδικασία αλλαγών, όπως την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δημόσιων υπηρεσιών» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ορούρο ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα». Ηδη, η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Λαών της Ανατολικής Βολιβίας (CIDOB) ξεκίνησε από χτες τη συλλογή υπογραφών με αίτημα το Κογκρέσο να εγκρίνει διάταγμα προσφυγής σε δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ο Λινέρα κάλεσε σε λαϊκή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της διαδικασίας αλλαγών σύμφωνα με το «Bolpress», καθώς η ολιγαρχία στη Σάντα Κρους και το Μπένι έχουν καλέσει παραστρατιωτικούς, την Κοινωνία των Πολιτών, την ακροδεξιά Ενωση Νεολαίας της Σάντα Κρους (UJC) να προχωρήσουν σε «πιο δραστικές ενέργειες», όπως στη βίαιη κατάληψη κοιτασμάτων και αγωγών φυσικού αερίου, σε αποκλεισμό οδικών αρτηριών, απεργίες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ