Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδικτυακό «Πανεπιστήμιο» για πολύ εκλεκτούς... .

ΡΩΜΗ.-

Στη δημιουργία ενός εικονικού Υπερ-Πανεπιστημίου προχωρούν τα φερόμενα ως τέσσερα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, με σκοπό να προσφέρουν στους λίγους και εκλεκτούς τη δυνατότητα να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της «Νέας Οικονομίας». Πίσω από την προσπάθεια δεν είναι όμως ακαδημαϊκοί, αλλά επιχειρηματίες...

Οπως αναφέρει η χτεσινή ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», το πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στα τέσσερα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου: το διάσημο Στάνφορντ (έτος ιδρύσεως 1891, γύρω στους 16.000 φοιτητές), τα περίφημα πανεπιστήμια της ανατολικής ακτής Γέιλ (έτος ιδρύσεως 1701, περισσότεροι από 11.000 φοιτητές) και Πρίνστον (έτος ιδρύσεως 1746, περί τους 6.300 φοιτητές), και την κοιτίδα της αγγλικής ηγετικής τάξης, την Οξφόρδη (έτος ιδρύσεως 1096, πάνω από 16.000 φοιτητές).

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2001), τα τέσσερα αυτά πανεπιστήμια θα προσφέρουν στο Web μια διδασκαλία on line, που θα περιλαμβάνει διαλέξεις και σεμινάρια. Το νέο εικονικό υπερ-πανεπιστήμιο θα λέγεται «University Alliance for Lifelong Learning» (Συμμαχία Πανεπιστημίων για τη Διά Βίου Εκμάθηση) και στόχος του θα είναι να ανταποκριθεί στη δίψα για συνεχή εκπαίδευση. Αρχικά, το εικονικό Πανεπιστήμιο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αποκλειστικά στους πτυχιούχους του Στάνφορντ, του Πρίνστον, του Γέιλ και της Οξφόρδης: Πρόκειται για μια ελίτ 500.000 ανθρώπων, που βρίσκεται ήδη σε ηγετικές θέσεις της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά παρά ταύτα θέλουν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια όμως, η διδασκαλία του υπερ-πανεπιστημίου θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται κυρίως σε διευθυντές, μάνατζερ και ειδικευμένους τεχνικούς, ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που διευθύνουν τη Συμμαχία των Πανεπιστημίων δεν προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά από την ιδιωτική οικονομία. Πρόεδρος είναι ο Χέρμπερτ Αλισον, πρώην διευθυντής της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch. Μεταξύ των άλλων διευθυντικών στελεχών περιλαμβάνεται ο Ινδός Σρινίγια Τρινιβασάν, διευθυντής της εταιρείας Yahoo(!), και ο οικονομικός διευθυντής της «Priceline.com», μιας ιστοσελίδας που ειδικεύεται στην πώληση αεροπορικών εισιτηρίων.

Πόσο θα κοστίζει η παρακολούθηση του εικονικού υπερ-πανεπιστημίου; Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Το βέβαιο είναι ότι τα δίδακτρα θα είναι υψηλά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος απόκτησης on line ενός διπλώματος master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει και τα 25 εκατομμύρια δρχ. σε διάστημα τριών ετών. Η ανταμοιβή όμως είναι εγγυημένη: ένα τέτοιο δίπλωμα αποφέρει κατά μέσο όρο μια μισθολογική αύξηση της τάξης του 82%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ