Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΜΑ
«Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα»!

Στο γκέτο της ΕΤΜΑ βρέθηκε χτες πολυμελές κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία και καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ
Εξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ, εκεί όπου ο εργοδοτικός φασισμός μετέτρεψε την πύλη του εργοστασίου σε βωμό θυσίας με το αίμα της αγωνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, βρέθηκε χτες πολυμελές κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στέλνοντας στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με ανακοινώσεις στο χέρι για την απεργία, αλλά και με καταγγελία για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην επιχείρηση, βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου, καλώντας τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας, αλλά και της βραδινής που σχόλαγε να συμμετάσχουν στην απεργία και να αντισταθούν στην εργοδοτική βαρβαρότητα.

Να σημειώσουμε ότι στην ΕΤΜΑ εργάζονται σήμερα περίπου 650 με 700 εργαζόμενους, ενώ απολύσεις γίνονται συνεχώς προκαλώντας αβεβαιότητα και σπάσιμο νεύρων στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και την εργοδοτική τρομοκρατία με τη συνεχή απειλή της απόλυσης.

«Η ΕΤΜΑ έχει τα δικά της σύνορα, τους δικούς της νόμους», σημειώνει στην καταγγελία που μοίρασε το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους με βάση τη μαρτυρία συναδέλφου τους και τονίζει ότι «αυτά που εφαρμόζει η ΕΤΜΑ, η κυβέρνηση θέλει να τα κάνει νόμο. Η ΓΣΕΕ τα συζητάει».

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ συγκεκριμένα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε όλα τα τμήματα (Λουτρά, Κεντρόφυγες, Νέλσον, Μπομπινουάρ -γυναικείο τμήμα) επικρατεί χάος.

«Από τα οξέα, που τρυπάνε τα πνευμόνια, δεν έμεινε τίποτα, αγωγοί, σωληνώσεις, διαλυθήκανε όλα. Από όπου περπατάς στάζουν βρασμένα νερά, επικίνδυνα καυστικά υγρά σου καίνε το κεφάλι. Ο φωτισμός δεν επαρκεί. Δεν ανανεώνονται οι λάμπες φωτισμού. Τα μάτια σου είναι πάνω στην οροφή μήπως πέσει κανένας αγωγός και σε σκοτώσει. Στις "κεντρόφυγες" από τη μεγάλη υγρασία και τη διαρροή των οξέων τσούζουν τα μάτια σου, σου κόβεται η αναπνοή. Οι εξαεριστήρες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια. Στο δε τμήμα "Νέλσον" εκτός του ότι υπάρχουν επικίνδυνα υγρά, πρώτη ύλη που λέγεται βισκόζη, έτσι και πέσει μια σταγόνα στο κεφάλι, σου τρυπάει το κρανίο, αν δεν προλάβεις να βάλεις νερό. Υπάρχει αφόρητη ζέστη, από 32-38 βαθμούς» σημειώνει.

Σχετικά με τις μαύρες εργασιακές σχέσεις μέσα στο εργοστάσιο, τονίζει χαρακτηριστικά: «Το κυνηγητό των εργατών είναι πολύ μεγάλο. Πιέζονται συνεχώς να προσφέρουν ακόμη περισσότερο. Οι συνθήκες αυτές δεν είναι ανθρώπινες. Είναι μόνο για κατσαρίδες... Στο γυναικείο τμήμα (Μπομπινουάρ) τις εργάτριες μόνο που δεν τις δώσανε πατίνια να τρέχουν. Επικρατεί μεγάλη εντατικοποίηση και αστυνόμευση. Δεν ευκαιρούν ούτε λεπτό. Το 8ωρο η ΕΤΜΑ το έχει καταργήσει εδώ και χρόνια. Δεν πληρώνει υπερωρίες με προσαύξηση. Δίνει άδειες άνευ αποδοχών παράνομα. Εφαρμόζει ελαστικό ωράριο. Σήμερα δούλεψες 4 ώρες, αύριο 10 ώρες. Κανονικές άδειες δίνει μόνο δέκα μέρες».

Ο Π. Σοφός, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, επικεφαλής του κλιμακίου, επισήμανε στο «Ρ» σχετικά με τη χτεσινή εξόρμηση στην ΕΤΜΑ: «Το ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Στην ΕΤΜΑ δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων, γιατί αποτελεί ένα γκέτο όπου δεν υφίσταται καμιά δημοκρατική κατάκτηση. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους στην ΕΤΜΑ να δηλώσουν αγωνιστικό "παρών" για να μπορέσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ