Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Δε σκύβουν το κεφάλι

Το Σωματείο Εργαζομένων κινητοποιείται ενάντια στην πρόθεση της εταιρίας να κλείσει ένα τμήμα της και να πετάξει 87 εργαζόμενους στο δρόμο

Αποφασισμένοι να μη σκύψουν το κεφάλι και αγωνιστικά να απαιτήσουν την ανάκληση της απόφασης της εταιρίας να προχωρήσει σε 87 απολύσεις, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της γερμανικών συμφερόντων βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων «Μπιάνκα Παγγαίου ΑΒΕΕ»,που λειτουργεί στη Νικήσιανη Καβάλας. Το μόνο σίγουρο γι' αυτούς είναι η συμπαγής στάση του Σωματείου τους, που αρνείται να μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης με την επιχείρηση και, φυσικά, ο αγώνας τους, που, όπως διαφαίνεται, θα είναι αποφασιστικός και στόχο θα έχει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου Δ. Θεοδώρου και η πρόεδρος του Σωματείου της «Μπιάνκα Παγγαίου» Θ. Δερμετζή, ανακοίνωσαν πως από σήμερα ξεκινά η προσπάθεια συλλογής υπογραφών από όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας, πάνω σε ένα κείμενο με αποδέκτη το νομάρχη, με το οποίο θα απαιτούν να μην κάνει αποδεκτή την απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Με βάση το Νόμο, ο νομάρχης είναι υπεύθυνος να αποφασίσει τελικά, αν θα αποδεχτεί μια τέτοια απόφαση που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και γενικότερα για το νομό, που ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, με την ανεργία να ξεπερνά το 25%. Επόμενο αγωνιστικό βήμα για τους εργαζόμενους θα είναι η μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 10ης Οκτώβρη και έπεται συνέχεια.

Ευθύνες στην κυβέρνηση

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, μέσα από τα νέα μέτρα που προωθεί για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να δρα αντεργατικά, κατήγγειλε ο Δ. Θεοδώρου. «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση των απολύσεων και στο ελαστικό ωράριο, στηρίζοντας την ασύδοτη προσπάθεια των εταιριών για μεγαλύτερο κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τη στάση της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως «ενεργητικά και πρακτικά θα σταθεί στο πλάι των εργαζόμενων ενάντια στους κοινωνικούς διαλόγους, ώστε μαζί με τους εργάτες να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας και τα κυβερνητικά μέτρα».

Για τους στόχους της εταιρίας μέσα από την πρακτική που ακολουθεί εδώ και μήνες, μίλησε η Θ. Δερμετζή, καταγγέλλοντας πως μέσα από τη μείωση του προσωπικού ή την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους της, ενώ παράλληλα με τις απολύσεις επιχειρεί να διαλύσει το Σωματείο για να κάμψει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων.

«Αυτό γίνεται εμφανές μέσα από την προσπάθεια απόλυσης της προέδρου και άλλων μελών της Διοίκησης, αλλά και από το γεγονός πως η πλειοψηφία των εργαζομένων που βρίσκονται στη λίστα των υπό απόλυση, είναι από το τμήμα της ζακέτας, που μέχρι τώρα αποτελούσε τον πυρήνα, το πρωτοπόρο τμήμα αντίστασης και αγώνα του εργοστασίου», είπε η Θ. Δερμετζή.

Κύμα συμπαράστασης

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Μπιάνκα Παγγαίου», τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή η ΕΣΑΚ Καβάλας και η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Ηδη, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις ευθύνες της και την εργοδοσία που μπροστά στη μεγιστοποίηση του κέρδους της ανακοίνωσε 87 παράνομες απολύσεις, με τη δικαιολογία της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητάς της και καλούν τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, ενωμένοι να δώσουν αγωνιστική αποφασιστική απάντηση στη νέα αυτή αντεργατική επίθεση.

«Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας που μέσα στο καλοκαίρι προσπάθησαν να περάσουν την ελαστικοποίηση του ωραρίου, συνεχίζουν σήμερα κάνοντας πράξη τους νόμους που προτίθεται να ψηφίσει η κυβέρνηση», αναφέρει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και σημειώνει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, έχει ανοίξει την όρεξη στους βιομηχάνους, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που πλέον ξέρουν ότι δεν έχουν κανένα εμπόδιο στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους». Και η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καταλήγει, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία του νομού, να εκφράσουν πολύμορφα την ταξική τους αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Μπιάνκα Παγγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ