Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΟΧΙ στην ασυδοσία
Η ΕΣΑΚ - Τραπεζών καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους να δώσουν το δικό τους περιεχόμενο στη 48ωρη απεργία

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους τραπεζοϋπάλληλους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Τραπεζών, να πάρουν μέρος στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ στις 9 και 10 Οκτώβρη - παρά τις επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του αγώνα που προβάλει - και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Δευτέρα στις 11 το πρωί. Ακόμα τους καλεί να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση, δίνοντας το δικό τους περιεχόμενο και να φτιάξουν απεργιακές επιτροπές, απαιτώντας κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική.

«Οι τραπεζίτες, σημειώνει η ΕΣΑΚ αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τράπεζες, βιάζονται να υλοποιήσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Καταργούν τους Οργανισμούς Υπηρεσίας. Εκβιάζουν για νέες ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Απολύουν εργαζόμενους που αντιστέκονται. Παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Προσλαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μισθούς πείνας χωρίς ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα».

Αναφερόμενη στη στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ στα παραπάνω προβλήματα σημειώνει ότι «εδώ και πολλά χρόνια σιωπά και κάνει ότι δε βλέπει. Για πολλά χρόνια στήριζε και στηρίζει δραστήρια την κυβερνητική - εργοδοτική πολιτική. Εβαλε πλάτη για να περάσουν τα σχέδιά τους. Τάχτηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Υπέγραφε συμβάσεις με αυξήσεις 2 έως 2,5%. Αποδέχτηκε την παράταση του ωραρίου συναλλαγών. Αρνιόταν κατηγορηματικά να απαιτήσει κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν θα τους καταργήσουν στην πράξη».

«Σήμερα, συνεχίζει, κάτω από την πίεση των εργαζομένων που συνειδητοποιούν για το πού οδηγεί και ποιους υπηρετεί αυτή η πολιτική, κάτω από το βάρος των προβλημάτων επιχειρεί αλλαγή πορείας, προβάλλοντας «νέες λύσεις» για το ασφαλιστικό. «Ξεχνά» όμως ότι αν γενικευτούν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κανένα ασφαλιστικό ταμείο δε θα λειτουργεί με κοινωνικά χαρακτηριστικά».

Η ΕΣΑΚ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να διεκδικήσουν: Μόνιμη και σταθερή εργασία, εφαρμογή 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου (Δευτέρα - Παρασκευή 8 - 3), Οργανισμούς Υπηρεσίας που να προβλέπουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αμοιβές με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο, αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, λύση στο ασφαλιστικό με τους ίδιους όρους - προϋποθέσεις παροχές για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ενίσχυση του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με τριμερή χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ