Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ο ρεβανσισμός συνεχίζεται, 10 χρόνια μετά

Με επιστολή - έκκλησή της προς το «Ριζοσπάστη» και το λαό της Ελλάδας, η Επιτροπή για την Υποστήριξη των Δικαστικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλεί για συνέχιση της αλληλεγγύης και της υποστήριξης των πολιτικά διωκόμενων πολιτών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της διεξαγωγής των διώξεών τους κατά παραβίαση του γερμανικού, αλλά και του διεθνούς δικαίου...

«Δυο γεγονότα ρίχνουν τη σκιά τους στο πολιτικό γίγνεσθαι της ΟΔ Γερμανίας. Δυο γεγονότα τελείως διαφορετικά το ένα από το άλλο. Το ένα είναι η 10η επέτειος της γερμανικής "ενοποίησης" και το δεύτερο η δικαστική εξέταση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο των ενστάσεων των συντρόφων μας, αρχιστράτηγου Χάιντς Κέσλερ, τελευταίου υπουργού Αμυνας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (DDR), του αντιστράτηγου του εθνικού λαϊκού στρατού, Φριτς Στρέλετς και του συνοριακού φρουρού, στρατιώτη Βίγκλερ, στις 8/11/2000.

Παράλληλα η "πολιτική ελίτ" της ΟΔ Γερμανίας στις 3/10/2000 προσπάθησε να θριαμβολογήσει, ζωγραφίζοντας με τα πιο φωτεινά χρώματα τις «ηρωικές της πράξεις» γύρω από το θέμα της «γερμανικής ενοποίησης» (διάβαζε: ενσωμάτωσης) και εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές συγκυρίες της εποχής της, προσπάθησε να αδράξει την ευκαιρία να κατασυκοφαντήσει την DDR και τα πρώην κυβερνητικά, στρατιωτικά, κομματικά στελέχη και τους πολίτες της... «πρώην» αυτής χώρας. Οι διωγμοί, δίκες και καταδίκες των πολιτών της πρώην DDR από τη Δικαιοσύνη της ΟΔ Γερμανίας θα χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι στην ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου. Οι πρακτικές των τελευταίων δέκα χρόνων και οι διώξεις ενάντια στους πολίτες της πρώην DDR, που ουσιαστικά είναι πολιτικές διώξεις και δεν έχουν καμία σχέση με το κατηγορητήριο, οι παραβιάσεις κάθε έννοιας του γερμανικού και του διεθνούς δικαίου, οι καταδίκες χωρίς έλεος των πολιτών αυτών, θα χρησιμοποιηθούν χωρίς αμφιβολία για να «αποδείξουν» στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (DDR) ήταν ένα κράτος του κακού. Ταυτόχρονα, η ΟΔ Γερμανίας προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ένα κράτος «δικαίου», στις παραμονές μάλιστα της 10ης επετείου της γερμανικής «ενότητας», δίνοντας χάρη στους συνεργάτες της ταξικής δικαιοσύνης, Γκ. Σαμπόβσκι και Γκ. Κλάιμπερ, πρώην μέλη του ΠΓ της ΚΕ του πρώην ενιαίου σοσιαλιστικού κόμματος Γερμανίας (S.E.D.), ενώ για να θολώσουν ακόμη περισσότερο τα νερά δίνουν χάρη και στο βαριά άρρωστο (από καρκίνο στον προστάτη) αντιστράτηγο Μπέρνχαρντ Γκάιερ, θέλοντας να του κολλήσουν τη «ρετσινιά» του συνεργάτη της ταξικής δικαιοσύνης της ΟΔ Γερμανίας. Μια βρώμικη προσπάθεια ενάντια στον τίμιο αυτό αγωνιστή και σύντροφο. Ενας τερματισμός των διώξεων αυτών, παρά την παραγραφή των μικρών ή μεσαίων «εγκληματικών» ενεργειών στις 3/10/2000 δε διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα. Ετσι μια θετική έκβαση των ενστάσεων των κατηγορουμένων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο θα μπορούσε να βοηθήσει θετικά στον τερματισμό των πολιτικών διωγμών. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη της ΟΔ Γερμανίας δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους 17 δικαστές διαφόρων χωρών διεθνούς φήμης. Ετσι, η εμπιστοσύνη και οι αμφιβολίες απέναντι στο όργανο αυτό είναι δικαιολογημένες. Ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα, το θέμα «πολιτικά αιτιολογημένοι διωγμοί» εξακολουθεί να υπάρχει όπως και η αναγκαιότητα της συνέχισης και αύξησης της αλληλεγγύης υπέρ των διωκόμενων.

Για να φέρουμε ξανά αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα και να στρέψουμε την κοινή γνώμη υπέρ των διωκομένων, το προεδρείο της επιτροπής για την υπεράσπιση των δικαστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (G.R.H.) ψήφισε την παρακάτω έκκληση.

Ευχαριστούμε τους συντρόφους της Ελλάδας για την υποστήριξή τους.

Καρλ Λέονχαρτ

Αντιστράτηγος ε.α.

Βερολίνο, Ο.Δ. Γερμανίας

ΕΚΚΛΗΣΗ

Επιτέλους δικαιοσύνη;

Δέκα χρόνια ήδη... η πολιτική και η δικαιοσύνη ξεσπάνε πάνω στους συνοριακούς φρουρούς και άλλους πολιτικο-κοινωνικούς παράγοντες της DDR παρά το γεγονός ότι οι διωκόμενοι ενεργούσαν βάσει των αρχών και των νόμων της DDR.

Οι άδικα και αντιδεοντολογικά καταδικασθέντες περνούν σε επιθετική άμυνα και προσβάλλουν τις δικαστικές αυτές αποφάσεις και κατηγορούν τους ιθύνοντες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι μια ικανοποίηση για εμάς το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο έκανε δεκτές τις ενστάσεις μας, τις πρώτες τέσσερις, που θα εξεταστούν στις 8/11/2000. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μας έχουν συμπαρασταθεί, ηθικά και υλικά, για να παλέψουμε μέσω της δικαστικής οδού για τη δικαίωσή μας. Γι' αυτό δεν ξεχνάμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και σας καλούμε να συνεχίσετε την αλληλεγγύη σας.

Η διεύθυνση της Επιτροπής για την Υποστήριξη των Δικαστικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitaeren Unterstuetzung e.v.

Franz-Mehring-Platz 1

10243 Berlin

BDR-Γερμανία»


Μετάφραση - Επιμέλεια:
Σωκράτης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ