Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
«Ευτελής» η χαλάρωση του εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.-

Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις και αμέτρητες διαβουλεύσεις, την Πέμπτη το βράδυ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, που επιτρέπει τη μερική χαλάρωση του εμπάργκο των ΗΠΑ προς την Κούβα, εννοείται προς ίδιον και μόνον όφελος. Η πώληση τροφίμων και φαρμάκων μπορεί να αρχίσει, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πολιτική του ασφυκτικού και θανατηφόρου αμερικανικού εναγκαλισμού. Ενδεικτικό του συμβιβασμού που επιτεύχτηκε στο Κογκρέσο είναι οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του λόμπι των Κουβανών μεταναστών στο Μαϊάμι. Ενας συμβιβασμός, που κρίθηκε από τους Κουβανούς αξιωματούχους «εξευτελιστικός για την ίδια την Κούβα» και «κόλπο δημοσίων σχέσεων ενόψει εκλογών».

Συγκεκριμένα, μετά από αναβολή δύο ημερών η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συζήτησε το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, καταλήγοντας σε συμφωνία που επιτρέπει την πώληση φαρμάκων και τροφίμων στην Αβάνα. Τώρα, θα παραπεμφθεί στα δύο σώματα, Κογκρέσο και Γερουσία, όπου θα γίνει η τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του. «Εχω την πεποίθηση ότι θα αρχίσουν αμέσως πωλήσεις», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Νέδερκατ, ένας από εκείνους που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του εμπάργκο.

Αυτή είναι και η ουσία του νέου νομοσχεδίου. Οι πωλήσεις κυρίως των αγροτικών προϊόντων των Αμερικανών που παραμένουν στα αζήτητα οδηγώντας σε παρακμή το συντριπτικό τμήμα των Αμερικανών αγροτών. Ωστόσο, η προχτεσινή συμφωνία εμπεριέχει τα ελαχιστότατα από τα αρχικώς προβλεπόμενα, καθώς ουδείς εκ των βουλευτών των δύο κομμάτων ήθελε να προκαλέσει τριβές με ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος στην πολιτεία της Φλόριδας (εκλογική περιφέρεια - «κλειδί» στην προεδρική αναμέτρηση).

Εύλογες λοιπόν οι αντιδράσεις των Κουβανών αξιωματούχων που εξαρχής είχαν υποστηρίξει ότι και ολοκληρωμένη -πόσο μάλλον τα προχθεσινά υπολείμματά της- η πρόταση για το σχέδιο νόμου, ήταν μηδαμινή και μονομερής, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Ετσι, το ανακοινωθέν του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας το νέο νομοσχέδιο, μία πολύ σχετική χαλάρωση, της οποίας το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «μεροληπτικό και εξευτελιστικό για την Κούβα», ενώ προειδοποιεί συνάμα, ότι «για την Κούβα, η μόνη λύση θα ήταν η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και η οριστική άρση του εμπάργκο, που οδηγεί με γεωμετρική πρόοδο σε γενοκτονία, χωρίς όρους». Μάλιστα, στο ανακοινωθέν προσθέτεται ότι υπό αυτούς τους όρους, που στην ουσία ισχυροποιούν το εμπάργκο, η Κούβα δεν μπορεί να επιτρέψει την πώληση των αμερικανικών προϊόντων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ