Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Μετασεισμική απορύθμιση

«Φούμαρα» αποδείχτηκαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του «Αγίου Ανδρέα», καταγγέλλει η ΚΟ Υγείας Πάτρας του ΚΚΕ, καθώς χτες ανακοινώθηκε νέα παράταση

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών και εργαζομένων στα νοσοκομεία της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα μετά το σεισμό του Ιούνη που έβγαλε εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας».

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε κρίσιμες μονάδες, και στην αναγκαία υποδομή αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις. Τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας είδαν περιπτώσεις νεογνών που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου και προσβλήθηκαν από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο. Αλλά και καταγγελία για το θάνατο 70χρονου ασθενή, που κατά τη νοσηλεία του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μολύνθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Στη ΜΕΘ ενηλίκων του νοσοκομείου του Ρίου έχει να γίνει απολύμανση δέκα χρόνια - πρέπει να κλείνει και να γίνεται απολύμανση κάθε χρόνο - γιατί δεν υπάρχει μονάδα για να φιλοξενηθούν τα περιστατικά. Η ΜΕΘ του Ρίου καλύπτει την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και τη Στερεά Ελλάδα.

Η ΜΕθ αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς για τα 14 κρεβάτια που λειτουργούν απασχολούνται 18 νοσηλευτές έναντι 38 όταν ξεκίνησαν. Σε κάθε νοσηλευτή οφείλονταν πάνω από 100 ημέρες κανονική άδεια και ρεπό. Στις 23.1.2008, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών και για την πλήρη στελέχωση και λειτουργία της ΜΕθ. Ακολούθησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο.

Μετά το σεισμό το «Αγιος Ανδρέας» έκλεισε, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου οι κλίνες του και η ΜΕΘ του Ρίου πλέον λειτουργεί με 13 κρεβάτια.

Φούμαρα οι εξαγγελίες

Τουλάχιστον έξι μήνες θα περάσουν για να επαναλειτουργήσει το «Αγιος Ανδρέας», όπως προκύπτει από χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΠΑΝΟΜ που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι τώρα ολοκληρώθηκαν μόνο οι εσωτερικές ανακαινίσεις του κτιρίου και τώρα αναβάλλεται η λειτουργία του νοσοκομείου για 4 - 6 μήνες, για να γίνουν και εξωτερικές επεμβάσεις για την περίπτωση σεισμών. Αν και οι πάντες γνώριζαν την ακαταλληλότητα του κτιρίου του «Αγίου Αντρέα», το υπουργείο εμφανίζεται να ενημερώθηκε για την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης από Επιτροπή Πανεπιστημιακών την περασμένη Τρίτη.

Τελικά, «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για άμεση αποκατάσταση και αντισεισμική θωράκιση του "Αγίου Αντρέα" αποδεικνύονται φούμαρα», υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Υγείας Πάτρας του ΚΚΕ. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου παραμένει τραγική για ασθενείς και εργαζόμενους, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα τα κέρδη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας», υπογραμμίζει η ΚΟ Πάτρας του ΚΚΕ, τονίζοντας στο χορό των κερδών μπήκαν και οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές που εισέπραξαν ένα εκατομμύριο ευρώ για να αλλάξουν το χρώμα των τοίχων και να καλύψουν τις ρωγμές στο «Αγιος Αντρέας».

Το ΚΚΕ απ' τις 13.6.2008 είχε προτείνει το «Αγιος Αντρέας» να εκκενωθεί για όσο διάστημα χρειάζεται, προκειμένου να γίνει η αντισεισμική θωράκιση. Για το διάστημα αυτό το νοσοκομείο να λειτουργήσει σαν ανεξάρτητο δεύτερο νομαρχιακό νοσοκομείο σε πλήρη ανάπτυξη, με εξεύρεση των αναγκαίων χώρων, ενώ οι εργασίες να γίνουν αποκλειστικά από κρατικούς φορείς. Το ΚΚΕ καταγγέλλει ακόμα το κλείσιμο ευαίσθητων και αναγκαίων για την περιοχή τμημάτων όπως το Παιδοογκολογικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ