Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεπαρκής η φοιτητική μέριμνα

Σε κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη καλεί η ΠΚΣ

Τη διαρκή αύξηση του κόστους σπουδών εξαιτίας της μη κάλυψης των αναγκών στη φοιτητική μέριμνα καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Απευθύνει μαζικό κάλεσμα αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενιαία, ανώτατη εκπαίδευση υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ, ΝΔ, ΕΕ και των παρατάξεών τους στα πανεπιστήμια. Και καλεί σε φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 10 Οκτώβρη, στις 12, στην πλατεία Χημείου.

«Χρόνο με το χρόνο το κόστος ζωής και κατ' επέκταση το κόστος σπουδών γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι γονείς μας "ματώνουν" για να μας σπουδάσουν, πως πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά, πως αναγκάζονται να περιορίσουν αναγκαία για την οικογένεια έξοδα. Επίσης, όλο και περισσότεροι φοιτητές είναι αυτοί που από το πρώτο ακόμη έτος αναγκάζονται να βρουν δουλειά για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους», σημειώνει η ΠΚΣ.

Ειδικότερα για τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας στη Θεσσαλονίκη αναφέρει: «Στέγαση:την ώρα που τα ενοίκια ξεκινούν στην καλύτερη περίπτωση από 300-350 ευρώ, οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών, καθώς υπάρχουν μόνο 1.700 κρεβάτια. Την ώρα που πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι οι ανέγερση νέων εστιών και η μέχρι τότε ενοικίαση ξενοδοχείων, οι πρυτανικές αρχές επιλέγουν να διαχειριστούν τη μιζέρια της υποχρηματοδότησης που έχουν επιβάλλει οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και να παίξουν το ρόλο του πλασιέ των μεσιτικών γραφείων, διαφημίζοντάς τα στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Σίτιση: τα χρήματα για την ημερήσια σίτιση ενός φοιτητή που για χρόνια έδιναν οι κυβερνήσεις, είτε πράσινες, είτε μπλε, ήταν 1,64 ευρώ. Πέρυσι δόθηκε η αύξηση - κοροϊδία των 0,16 ευρώ και έτσι φτάσαμε στο αστρονομικό ποσό των 1,80 ευρώ! Την ίδια ώρα οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Το επίδομα σίτισης για το Σαββατοκύριακο κόβεται και από εδώ και στο εξής θα δίνεται ξηρά τροφή! Η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν υπό την ομηρία εργολάβων, οι οποίοι αποκομίζουν μεγάλα κέρδη». Τέλος, η ΠΚΣ καταγγέλλει και την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου στο σκέλος που αφορά τα συγγράμματα, που συνεπάγεται νέο χαράτσι για τους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ