Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Τα όνειρά μας, εφιάλτης τους

Η χτεσινή εκδήλωση - γνωριμία με την ιστορία και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αντίστασης στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας

«Και το τραγούδι κρατάει αιώνια, στα μαρμαρένια εδώ τ' αλώνια. Κλέφτης, αντάρτης, παλικάρι, πάντα ο ίδιος ο λαός. Αγώνας η ελευθερία. Αγώνας η Εθνική Ανεξαρτησία. Τιμή και Δόξα στην Εθνική μας Αντίσταση». Δεκάδες μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας τιμούν τους αγωνιστές της μάχης του ΕΛΑΣ στον Κηφισό, μια μάχη όπου «έπεσαν» 7 παλικάρια, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την πατρίδα και τη λευτεριά.

Φέτος συμπληρώνονται 64 χρόνια από εκείνη την ηρωική μάχη και το συγκεκριμένο σχολείο, μαθητές και δάσκαλοι, μαζί με το τοπικό παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, έδωσαν με τη χτεσινή τους εκδήλωση τη δική τους απάντηση σε όσους αποκρύπτουν, παραχαράσσουν και διαστρεβλώνουν την Ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, η εκδήλωση τιμής στη μάχη του ΕΛΑΣ, γίνεται στο συγκεκριμένο σχολείο (και στο μνημείο, που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο) κάθε χρόνο από το 1990!

Στο μνημείο εκτελεσθέντων «εκείνων που πότισαν το δέντρο της λευτεριάς» μαθητές φωνάζουν «Αθάνατοι» και η γιορτή μνήμης μεταφέρεται στο αμφιθέατρο του σχολείου.

«Ενα γεγονός που θα έπρεπε να είναι τιμή και δόξα για όλη την περιοχή, να είναι μια μεγάλη γιορτή», χαρακτήρισε τη μάχη του Κηφισού ο διευθυντής του σχολείου Δ. Χαραλάμπους και πρόσθεσε: «Λέμε ότι τελείωσε ο πόλεμος και όμως βλέπουμε παντού φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση. Αυτοί οι άνθρωποι θυσιάστηκαν για τη λευτεριά. Και εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε». Μέλη της Εθνικής Αντίστασης και του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στο Αιγάλεω μίλησαν για την καθοριστική συμβολή του ΕΑΜ στην απελευθέρωση της χώρας, την παραχάραξη της ιστορίας και όλα όσα δε διδάσκονται στις σχολικές αίθουσες. Και το αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας πλημμύρισε με τη νεανική υπόσχεση: «Εμείς τραγουδάμε για να αλλάξουμε τον κόσμο. Γιατί σήμερα γίνεται πόλεμος; Στο Ιράκ; στο Αφγανιστάν; στον Καύκασο; στην Παλαιστίνη; Γιατί υπάρχουν στρατεύματα κατοχής ακόμα και σήμερα στη μαρτυρική Κύπρο; Γιατί υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση; Πρόσφυγες; Ρατσισμός; Ανεργία; Εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο. Τα όνειρά μας θα γίνουν ο εφιάλτης τους».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ