Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κατεβαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή

Eurokinissi

Πληθαίνουν οι σύλλογοι φοιτητών και σπουδαστών που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Παρασκευής, 10 Οκτώβρη, με αιτήματα αιχμής: Να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σπουδαστές δωρεάν όλα τα απαραίτητα βιβλία. Να μην περάσει η κάρτα και η λίστα συγγραμμάτων. Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια, να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ. Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η ΠΚΣ καλεί όλους τους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δώσουν δυναμικό «παρών». Μέχρι στιγμής σε κινητοποιήσεις στις πόλεις την Παρασκευή καλούν οι σύλλογοι φοιτητών: Οικονομικού Αθήνας, Κτηνιατρικής Θεσ/νίκης, Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, Ιατρικής Ηρακλείου Κρήτης και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου. Ακόμα, σε κινητοποίηση την Πέμπτη 9 Οκτώβρη στην Πάτρα καλεί ο Σύλλογος Νηπιαγωγών και ο Σύλλογος Εστίας.

Αποκαλυπτική η αντιπαράθεση στις σχολές

Αποκαλυπτική της πολιτικής και του ρόλου τους στο κίνημα είναι η στάση των άλλων δυνάμεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, απέναντι στο ζήτημα της κινητοποίησης της Παρασκευής. ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και ΣΥΝ, ακόμα και εκεί που αναγκάζονται να υπογράψουν για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη συμμετοχή του συλλόγου στην κινητοποίηση, συντονισμένα μπλοκάρουν τις γενικές συνελεύσεις. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπου σε συλλόγους της Θεσ/νίκης, όλες οι παραπάνω δυνάμεις έλεγαν στους φοιτητές πως ...δεν υπάρχει γενική συνέλευση, προκειμένου να μην υπάρχει απαρτία και να μη γίνει συνέλευση!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έρχονται αντιμέτωποι με την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, από την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων μέχρι την επιχειρούμενη εξίσωση των σπουδών τους με τα τρίχρονα πάσης φύσεως κολέγια - ΚΕΣ κλπ. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΣΥΝ επιχειρούν να αθωώσουν την αντιδραστική πολιτική και να στρέψουν την προσοχή των φοιτητών σε επιμέρους ζητήματα της κάθε σχολής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας, όπου αγανακτισμένοι από την κατάσταση φοιτητές έπαιρναν την απάντηση από τους εκπροσώπους όλων των άλλων παρατάξεων ότι εκείνο που φταίει είναι ότι άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών της σχολής... Εκείνο που επιδιώκουν οι δυνάμεις αυτές είναι να κρύψουν τις ευθύνες που και οι ίδιες με τους τακτικισμούς τους και τη στάση τους έχουν, καθώς και τις ευθύνες των κομμάτων τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα του Οικονομικού της Νομικής, όπου στο ΔΣ του συλλόγου αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση των φοιτητών να συμφωνήσουν για συμμετοχή στην κινητοποίηση όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις εκτός των ΕΑΑΚ! Οπως είπαν στη συνεδρίαση του ΔΣ εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ, δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, αλλά καλούν το σύλλογο να πάρει απόφαση να πάει στην κινητοποίηση μαζί με τη ΓΣΕΕ... Μόνος καημός και πόνος τους πώς θα σύρουν το σύλλογο και το φοιτητικό κίνημα στην αγκαλιά της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ, πώς θα εντάξουν τους φοιτητές στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού δίνοντας «αβάντες» σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ