Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Στ' αλήθεια κινδυνεύουμε, κύριε Νίκο;

Δε θα πω το χώρο που εργάζεται, για να μη χάσει τη δουλειά της! Είναι ωρομίσθια. Οδηγεί το ασανσέρ σε ένα πολυσύχναστο μέγαρο. Δεκατρία άτομα και αυτή δεκατέσσερα. Πάνω - κάτω. Οι υπάλληλοι, οι επισκέπτες, οι άνθρωποι, τέλος πάντων, που μπαίνουν στο ασανσέρ, εκατοντάδες ημερησίως, για να μην πω χιλιάδες, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, είναι γεμάτοι ...ιούς, όπως τα κομπιούτερ!

«Γιατί δε βάζεις μια μάσκα;», της λέω, «ξέρεις από αυτές που φοράνε οι νοσοκόμες στα νοσοκομεία». «Αστειεύεστε», μου λέει, «μόλις τη βάλω την ίδια ώρα θα μου δείξουν το δρόμο». «Ρώτα, βρε, παιδί μου! Μπορεί να μην έχουν αντίρρηση». «Διάλειμμα πέντε λεπτών κάθε δυο ώρες ζήτησα και μου είπαν, "τέσσερις ώρες δουλεύεις, είναι πολλές; Θέλεις να τις κάνουμε τρεις, δύο ίσως;" Δεν είναι να παίζεις με τη δουλειά! Ιδιαίτερα ετούτες τις μέρες».

«Τι το ξεχωριστό έχουν ετούτες οι μέρες;». «Καλά», μου λέει, «δεν ακούσατε για την κρίση;». «Ποια κρίση;» ρωτάω. «Τα χρηματιστήρια, κύριε! Οι τράπεζες που πάνε να κλείσουν. Ολο αυτό το κακό που φωνάζουν οι τηλεοράσεις». «Αυτά, κορίτσι μου, δεν είναι για σένα. Αυτά αφορούν στο κεφάλαιο...». «Αφορούν πρώτα εμένα!» με διακόπτει. «Ολη αυτή την κρίση, κύριε, εμείς θα την πληρώσουμε! Πάνε, πια, τα αιτήματα! Αντε βγες στο δρόμο και ζήτα. Αφού όλα είναι έτοιμα να πέσουν, τρέμουνε...».

Τον παραπάνω διάλογο, με κάποιες παραλλαγές, τον είχα κάνει, δυο-τρεις ώρες νωρίτερα, με την υπάλληλο του φούρνου της γειτονιάς μου. Εκείνη να δείτε αγωνία. «Κύριε Νίκο», μου λέει, «πέστε μου, στ' αλήθεια κινδυνεύουμε;». «Από ποιον, κορίτσι μου;» ρωτάω. «Από την κρίση», μου λέει. «Την πλάτη σου κοίτα», της λέω, «που την καίει ο φούρνος πίσω σου. Ενας αέρας και την άρπαξες, έτσι που είσαι όλη την ώρα ιδρωμένη». «Αρρωσταίνω, συνέρχομαι. Αυτά τα ελέγχω!» μου απαντάει. «Φοβάμαι τις απολύσεις! Οχι τόσο για μένα, τον άντρα μου σκέφτομαι που δουλεύει σε πολυεθνική (οδηγός). Θα πεινάσουμε!»

Με το που έσκασε η είδηση της πτώχευσης στην Αμερική είδα αμέσως να δημιουργείται γύρω μου μια διάχυτη ανησυχία. Μια ανησυχία η οποία σιγά σιγά απλώθηκε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού. Κανένας δεν έμεινε ...αμέτοχος σε αυτόν τον οικονομικό πανικό. Δυο μονάδες κάτω, τρεις μονάδες κάτω, πέντε, επτά μονάδες, βούλιαξαν τα χρηματιστήρια! Ολος ο κόσμος παρακολουθούσε με ανοιχτό το στόμα. Σιγά σιγά αυτός ο πανικός βγήκε στους δρόμους, μπήκε στα λεωφορεία, στα εργοστάσια, στα σπίτια. Δυο τεράστια αόρατα χέρια άρχισαν να σφίγγουν το λαιμό μας. Ανθρωποι που δε νογάνε από μετοχές (εγώ δεν είμαι καλύτερος), έμαθαν νέες γλώσσες. «Η αγορά είναι ταραγμένη», ο ένας. «Η αγορά έπαθε νευρική κρίση», ο άλλος. «Φοβάμαι τους ντόπιους Λίμαν Μπράδερς», ο τρίτος! «Η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα», ο τέταρτος.

Η αγορά «αντέδρασε ψύχραιμα», εγώ, όμως, για άλλη μια φορά έγινα ...Τούρκος! Οι π..., φώναξα, δεν έχουν το «θεό» τους! Ακόμα και την απελπισία τους την κάνουν κέρδος! Ακόμα και την αποτυχία τους τη στρέφουν εναντίον μας! Μια ακόμα κρίση, από αυτές τις νομοτελειακές κρίσεις που περνάει περιοδικά ο καπιταλισμός, την έκαναν απειλή για την εργατική τάξη. «Βουλώστε το και δουλέψτε! Το γενικό οικονομικό κραχ παραμονεύει. Και πίσω από αυτό παραμονεύει ο πόλεμος. Ξανά γκρεμίσματα, ξανά καταστροφές. Ξανά χτισίματα και ξανά κέρδη»!

Μια οικονομική κρίση, μια σοβαρή οικονομική κρίση του συστήματος, του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς», του συστήματος που τακτικά και περιοδικά αρρωσταίνει, του καπιταλισμού που είναι αναπόφευκτα αναγκασμένος να γεννάει τέτοιες κρίσεις, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη και μαζεύει τα λείψανά της, την ίδια στιγμή το κεφάλαιο επωφελείται από την αρρώστια του. Σπέρνει γύρω του τον πανικό και δημιουργεί προϋποθέσεις για ηττοπάθεια και συμβιβασμό.

Ακούσατε, και θα ακούσετε ακόμα περισσότερες, φωνές αγωνίας. «Στ' αλήθεια κινδυνεύουμε, κύριε Νίκο;». Ναι, κορίτσι μου, κινδυνεύουμε! Αν το κορίτσι του ασανσέρ δε φορέσει μάσκα, αν εσύ δε ζητήσεις χώρισμα πίσω σου να μη σε καίει ο φούρνος. Κινδυνεύουμε αν κάνουμε την κρίση τη δική τους δική μας κρίση! Κινδυνεύουμε αν συμπονέσουμε τις μετοχές. Αν λυπηθούμε το κεφάλαιο.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωμός εκβιασμός (2019-02-02 00:00:00.0)
«Βλέπει» και κίνδυνο «περιθωριοποίησης» εντός ευρώ (2015-03-19 00:00:00.0)
Ροδιά τετράκλωνη (2011-04-17 00:00:00.0)
Να με θυμάσαι (2010-03-11 00:00:00.0)
Μαζικά στις κάλπες οι μεταλλεργάτες Πειραιά (1996-11-07 00:00:00.0)
"Κατινισμός"! (1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ