Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Βλέπει» και κίνδυνο «περιθωριοποίησης» εντός ευρώ

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση για ραγδαία επιδείνωση όλων των μεγεθών της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και ορατό τον κίνδυνο «ατυχήματος» σε ό,τι αφορά τη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Ολο το στρατήγημά σας είναι η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι δε θέλουν grexit. Σωστό. Και λόγω των ευρύτερων αρνητικών επιπτώσεων στην Ευρωζώνη και λόγω γεωπολιτικών συνθηκών. Συμφωνώ. Αλλά υπάρχουν και ατυχήματα, υπάρχουν και μη ορθολογικές συμπεριφορές και, εν πάση περιπτώσει, η μη έξοδος που είναι η σωστή πολιτική δεν πρέπει να οδηγεί σε υποβάθμιση και περιθωριοποίηση μέσα στο ευρώ ώστε αυτό να γίνει αντιπαθές και επαχθές για την πλειοψηφία της ελληνική κοινωνίας», τόνισε, βάζοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο περαιτέρω απώλειας εδάφους για το εγχώριο κεφάλαιο και εντός Ευρωζώνης.

Ο Βενιζέλος εστίασε στη «ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών μεγεθών. Των δημοσιονομικών καταρχάς, με υστέρηση εσόδων (...) μερική εσωτερική παύση πληρωμών που στεγνώνει την αγορά και προκαλεί πολύ σοβαρά ζητήματα ρευστότητας».

Σε αυτήν τη βάση μίλησε και για «ταμειακό πανικό της κυβέρνησης, γιατί οξύνονται οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου». Πρόσθεσε ότι «τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται ένα είδος λείας (...) Παρατηρούμε έναν κανιβαλισμό χωρίς προοπτική μεταξύ των ρέπος, για τα οποία χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά αυτά, και της κάλυψης των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει φυσικά καμία συζήτηση για ξένες επενδύσεις. Υπάρχει πλήρης ασάφεια και αντιφατικότητα σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αγορά έχει καθίσει».

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία κινδυνεύει να χάσει και το «σταθερό, τραπεζικό σύστημα (...) έχουμε υπερεξάρτηση πλέον από την ΕΚΤ, η οποία τείνει σταδιακά να φτάσει το ποσό των καταθέσεων. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ ξεπερνά σιγά - σιγά τα 110 δισεκατομμύρια, όταν οι καταθέσεις είναι περίπου 135 δισεκατομμύρια μόνο πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Προέβλεψε ότι με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στα παζάρια με τους δανειστές «στην πραγματικότητα έχουμε αφήσει τη χώρα βαθιά στο μνημόνιο ΙΙ (...) και προετοιμαζόμαστε για μετά την 1η Ιούλη να μπούμε ακόμη πιο βαθιά και για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα στο μνημόνιο ΙΙΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ