Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την προσήλωση στην επικίνδυνη προσπάθεια «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης επιβεβαίωσε, χτες, ο Ν. Κοτζιάς, σε ενημέρωση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής

Μεταξύ άλλων, «κανονικότατα» συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ΝΑΤΟικές δυνάμεις (φωτ. από άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με τη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG-2)

ΓΕΝ

Μεταξύ άλλων, «κανονικότατα» συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ΝΑΤΟικές δυνάμεις (φωτ. από άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με τη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG-2)
Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που συνεχίζεται και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, αποτυπώθηκε σε όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε» σε επίπεδο ΕΕ να έχει ανοίξει η συζήτηση για «μία πολιτική αντίληψη των πραγμάτων που συνδέεται με την γεωπολιτική» και ότι στο επίκεντρο δεν είναι πια αποκλειστικά ο Βορράς, «η κατάσταση Ρωσίας, Ουκρανίας», αλλά και το τρίγωνο αστάθειας «Ουκρανία - Λιβύη - Μ. Ανατολή», στο μέσο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Ενώ συνδέοντας τη «γεωπολιτική» με τα παζάρια με την τρόικα είπε: «Στο βαθμό που σταθεροποιείται η Ελλάδα και λύνει τα προβλήματά της, μεταφέρει έστω και μικρά κύματα σταθεροποίησης στην περιοχή».

Επανέλαβε δε, για μια ακόμα φορά, το ρόλο που μπορεί να παίξει μία «σταθεροποιημένη Ελλάδα» στην υπόθεση των τζιχαντιστών και στην προστασία των «χριστιανικών πληθυσμών στη Μ. Ανατολή». Για το τελευταίο ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης με Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία και προετοιμάζεται για το Μάη διεθνής συνδιάσκεψη.

Για το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να παίξει «πιο ενεργητικό ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς», την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ρίχνουν το λαό σε νέες περιπέτειες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και συνεχίζει την ενσωμάτωση της χώρας στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μια πολιτική «που στρέφεται κατά του λαού, τον ρίχνει σε νέες περιπέτειες».

«Αυτό το βασικό συμπέρασμα», σημείωσε, «τεκμηριώνεται με πλήθος στοιχείων, που αφορούν τόσο την αντιλαϊκή συμφωνία με την τρόικα, για τη συνέχιση του μνημονίου - όπως και να τα βαφτίσει η κυβέρνηση - όσο και με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί».

Ως παραδείγματα ανέφερε ότι η κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι διατηρεί τις βάσεις και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, συμμετέχει στις ευρωατλαντικές στρατιωτικές «Ασκήσεις Συνεκπαίδευσης», στις «Ασκήσεις Χειρισμού Κρίσεων», στην υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ».

«Παίρνει μέρος», πρόσθεσε, «στην προετοιμασία του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού για ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία για το Ουκρανικό πρόβλημα και την ένταση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. Υιοθετεί τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες οι θέσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην "πάταξη της τρομοκρατίας", την "ενεργειακή ασφάλεια", που χρησιμοποιήθηκαν και την προηγούμενη περίοδο για την εξαπόλυση των πολέμων των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή.

(...) Ο στόχος είναι να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με βάση τη γεωστρατηγική θέση της χώρας ώστε να αναγνωριστεί η προσφορά της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και μέσα στα άλλα "λάφυρα", να αποσπάσει και ρυθμίσεις μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ένα μείγμα οικονομικής - πολιτικής διαχείρισης για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των μονοπωλίων».

Για το Κυπριακό, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι η κυβέρνηση μιλάει για βιώσιμη λύση αλλά «δεν έχει τοποθετηθεί για την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την επίσπευση των συνομιλιών και τη διαμόρφωση νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου Ανάν».

«Το ΚΚΕ», τόνισε, «συνεχίζει τη διεθνιστική του δράση υπέρ του παλαιστινιακού, του κυπριακού, των άλλων λαών, συνεχίζει την πάλη του για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, με στόχο την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς. Απαιτεί να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ