Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εστησαν «σκιώδη κυβέρνηση» με ανοίγματα και απουσίες

Στη σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησής» της κατέληξε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) της ΝΔ. Από πλευράς ηγεσίας έγινε προσπάθεια να δοθεί εικόνα ανοίγματος και σε άλλα, πιο «κεντρώα» ακροατήρια, ωστόσο άλλα στελέχη συνεχίζουν να αμφισβητούν τις επιλογές της και την ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, εξ ου και «έλαμψαν διά της απουσίας τους» από τη χτεσινή διαδικασία.

Συντονιστές της ΝΔ (τύπου υπουργών - υπερυπουργών) ορίστηκαν οι εξής: Παραγωγής και Εμπορίου, Στ. Καλαφάτης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μορφωτικών Υποθέσεων, Σοφία Βούλτεψη, Αμυνας και Εξωτερικών, Κ. Τασούλας, Οικονομικών Υποθέσεων, Χρ. Σταϊκούρας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Σ. Κεδίκογλου.

Ορίστηκαν επίσης 21 τομεάρχες (τύπου υφυπουργών - αναπληρωτών υπουργών): Υποδομών, Λ. Αυγενάκης, Ναυτιλίας, Ν. Μηταράκης, Τουρισμού, Μ. Κόνσολας, Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, Περιβάλλοντος, Β. Μπασιάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, Υγείας, Χρ. Κέλλας, Πολιτισμού, Ελενα Ράπτη, Αθλητισμού, Κ. Κουκοδήμος, Ερευνας, Τ. Κοψαχείλης, Αμυνας, Μ. Κεφαλογιάννης, Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αννα Ασημακοπούλου, Φορολογικής Πολιτικής, Απ. Βεσυρόπουλος, Εσωτερικών, Γ. Γεωργαντάς, Δημόσιας Τάξης, Δ. Κυριαζίδης, Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, Μακεδονίας - Θράκης, Αν. Δημοσχάκης.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια της ηγεσίας Σαμαρά να δείξει ότι «ανοίγει» το κόμμα και σε άλλους χώρους, ο Β. Οικονόμου (πρ. βουλευτής των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αναλαμβάνει τον τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρύτανης Θ. Φορτσάκης τον τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων και η «προερχόμενη από την κοινωνία» Νίκη Κεραμέως τον τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οριστικοποιήθηκε, επίσης, ότι τα τέσσερα κοινοβουλευτικά στελέχη που θα μετέχουν στο 15μελές άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, που έστησε ο Σαμαράς για να δείξει ότι θα ασκεί πιο συλλογικά την ηγεσία, είναι οι Μ. Βορίδης, Αθ. Μπούρας, Γερ. Γιακουμάτος και Ολγα Κεφαλογιάννη.

Από τη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου αποφασίστηκαν τα παραπάνω, απουσίαζαν οι Κ. Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος και Κ. Τζαβάρας. Ο Καραμανλής είχε ενημερώσει για την απουσία του. Οι άλλοι τέσσερις, όπως λέγεται από τα κεντρικά της ΝΔ, απουσίαζαν «αδικαιολογήτως». Παραπέρα, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εξέφραζαν ικανοποίηση για τη συμπλήρωση των θέσεων στα όργανα του κόμματος, ενώ άφηναν αιχμές για την αποχή από τη διαδικασία διεκδίκησης των θέσεων αυτών από πλευράς των εσωκομματικών αμφισβητιών.

Προσερχόμενος εξάλλου στη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Αντ. Σαμαράς είπε σε δημοσιογράφους πως η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». «Εμείς το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Εδειξε, εξάλλου, να μη θέλει να δώσει συνέχεια στο θέμα της ενδεχόμενης παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, θέμα που δημοσιοποιήθηκε προχτές βράδυ. «Θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντ. Σαμαράς σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να συναντηθεί με τους Α. Μέρκελ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, Μ. Ραχόι και Π. Κοέλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ