Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
«Πολυδιάστατη πολιτική» με δεδομένη την ευρωατλαντική σχέση

Την επιλογή της κυβέρνησης να ανοιχτεί σε όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, παίζοντας και το χαρτί της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση των ντόπιων μονοπωλίων, έχοντας ως βάση βεβαίως την ευρωατλαντική σταθερά της Ελλάδας, εξυπηρετεί το ταξίδι στη Μόσχα του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Κ. Ησυχου και οι εκεί επαφές του.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ» είπε: «Η κυβέρνησή μας προσπαθεί σήμερα να διευρύνει την πολύπλευρη διεθνή συνεργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής. Γι' αυτό, θεωρούμε σημαντικούς εταίρους όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι μέρος της στρατηγικής μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες των BRICS». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πιο εντατικές σχέσεις τόσο συνολικά με το διεθνή οργανισμό, «που ελπίζουμε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον πολυπολικό κόσμο», όσο και με τις χώρες - μέλη του μεμονωμένα (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Την ιμπεριαλιστική ειρήνη εννοεί

Στην προσπάθεια να αποκτήσει η ντόπια αστική τάξη κάποια ατού στα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους, αλλά έχοντας κατά νου και την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων καπιταλιστών στην περιοχή και όχι μόνο, αναζητώντας αναβαθμισμένο ρόλο, ο Ησυχος υποστήριξε: «Η Ελλάδα σκοπεύει να είναι μια χώρα που διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία με την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή, η οποία ήδη είναι πολύ ασταθής και επικίνδυνη, γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, των Ευρωπαίων εταίρων μας, η Ελλάδα να μη μετατραπεί σε "νεκρή αποικία" ή κοινωνικά και οικονομικά ασταθή εθνική οντότητα». Συμπλήρωσε ότι, «εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο (σ.σ.: της οικονομικής κατάρρευσης), τότε αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να καταστούμε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης».

Επίσης υποστήριξε: «Ρωσία και Ελλάδα ήδη επί πολλά χρόνια αναπτύσσουν συνεργασία, τόσο στον οικονομικό όσο και στο στρατιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων και στην αμυντική - τεχνική συνεργασία, καθώς έχουμε αγοράσει και ρωσικό εξοπλισμό. Αλλά είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις όχι μόνο αυστηρά στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο, περιοχή η οποία ήδη σήμερα υφίσταται έκρηξη της έντασης». Την ιμπεριαλιστική ειρήνη εννοεί.

Παραπέμποντας, ενδεικτικά, σε Λιβύη, Συρία, Ουκρανία, ο Ησυχος παρατήρησε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο απλά στρατιωτικά ή οικονομικά, έχουν γεωπολιτική διάσταση και πρέπει να επιλυθούν από την άποψη της γεωπολιτικής. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες μας μπορούν να έχουν κοινές προσεγγίσεις για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα, για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή». Τι εννοεί; Με δεδομένη την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την ευρωατλαντική θέση της Ελλάδας, δείχνει ότι δίνει εξετάσεις για να αναλάβει ρόλους σε επικίνδυνα πεδία για το λαό.

Επικίνδυνα για το λαό παιχνίδια

Προσπαθώντας να «δώσει» κάτι στη Μόσχα ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή της, σημείωσε σχετικά με το λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» που προωθεί η ρωσική Γκαζπρόμ (και ο οποίος συναντά αντιδράσεις εντός ΕΕ κι από τις ΗΠΑ) ότι μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή. Σταθερότητα με δεδομένα τα αντικρουόμενα συμφέροντα; Φαίνεται ότι εξασκούνται να «παίξουν» σε τέτοια παιχνίδια, αφού συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια μέτρα θα επιλέξουμε για το ζήτημα αυτό, διότι χρειάζεται να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες». Για τις «λεπτομέρειες» αυτές, διευκρίνισε, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια των επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στην ίδια βάση, μιλώντας για το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό, ο Ησυχος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται «κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας». «Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον των ευρω - ρωσικών και των ελληνο - ρωσικών σχέσεων μόνο χωρίς χρήση κυρώσεων, μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου, που θα επιτρέψει να αποφύγουμε νέες συγκρούσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένα νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να είναι μόνο βλαβερός για τους ευρωπαϊκούς λαούς, φυσικά τον ελληνικό και το ρωσικό λαό», επισήμανε. Είναι βεβαίως απορίας άξιον πώς και γιατί γίνονται τέτοιες αναφορές, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπερψήφισε στα ευρωενωσιακά όργανα την παράταση για άλλο ένα εξάμηνο όλων των κυρώσεων της ΕΕ και την επέκτασή τους κατά περισσοτέρων προσώπων και οντοτήτων. Φαίνεται ότι πασχίζει να καλλιεργήσει προσδοκίες έστω μερικής διαφοροποίησης της Ελλάδας σε όφελος της Ρωσίας. Επικίνδυνες, αλήθεια, προσεγγίσεις για το λαό μας.

  • Ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ είχε χτες συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Αλεξέι Πουσκόφ. Το μεσημέρι, από κοινού με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, με ευθύνη τον τουρισμό, Ελενα Κουντουρά, εγκαινίασε το περίπτερο του ΕΟΤ στην ετήσια τουριστική έκθεση της Μόσχας (ΜΙΤΤ 2015). Σήμερα θα έχει συναντήσεις με το συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής και υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ, και τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος συμπεριελήφθη εσχάτως στη νέα διεύρυνση της «μαύρης λίστας» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ