Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ουσιαστική εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας

Συζητήθηκε προχτές στη Βουλή, σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Προκλητικά ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι γονείς δεν πληρώνουν τα βιβλία

Ωμά ψεύδη ξεστόμισε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ισχυριζόμενος ότι τάχα οι μαθητές δεν αγοράζουν τα βιβλία ξένων γλωσσών στα σχολεία. Από την αρχή της χρονιάς, είναι πλήθος οι καταγγελίες των γονιών, που για άλλη μια φορά τους καλούν να πληρώσουν για τα βιβλία των παιδιών τους, ενώ η δωρεάν διανομή των ξενόγλωσσων βιβλίων αποτελεί αίτημα και των μαθητών που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε κινητοποιήσεις. Ισως γι' αυτό ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι τάχα τα βιβλία διανέμονται δωρεάν στους μαθητές είτε απευθείας από το υπουργείο είτε μέσω των σχολικών επιτροπών, προκειμένου να υποβαθμίσει και να ακυρώσει και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.

Γιατί κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει ο υφυπουργός ότι οι σχολικές επιτροπές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, στερούνται χρημάτων, γιατί οι δήμοι δεν τους προωθούν τα κονδύλια που προορίζονται για τα σχολεία ή το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση και ...«περικοπές». Ετσι, στο θέμα των ξενόγλωσσων βιβλίων, οι σχολικές επιτροπές παίζουν συχνά το ρόλο του «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στους γονείς και στο εμπόριο, προσπαθώντας να ...εξασφαλίσουν εκπτώσεις από τα βιβλιοπωλεία ή να φωτοτυπήσουν κάποια αντίτυπα κ.ο.κ.

Το θέμα της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα σχολεία και κατ' επέκταση και της αγοράς των βιβλίων, συζητήθηκε προχτές στη Βουλή με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Ο Γ. Γκιόκας ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επαρκή εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Α. Λυκουρέντζος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ουσιαστική εκμάθηση ξένων γλωσσών, αφού ήδη στα δημόσια σχολεία διδάσκεται η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική και η Ιταλική γλώσσα και η πιστοποίηση, είπε, της επάρκειας γνώσης των γλωσσών αυτών γίνεται με τις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Ξέχασε όμως ότι στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μαθαίνει ξένες γλώσσες στο φροντιστήριο, ενώ το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στη διαφήμισή του για το κρατικό πιστοποιητικό, παρακινεί τους μαθητές «ξένες γλώσσες μάθετε όπως θέλετε... Πιστοποίηση όμως από το κράτος».

Αναφερόμενος στα βιβλία, ο υφυπουργός είπε ότι διανέμονται δωρεάν (εκτός από ένα μόνο τεύχος στο Λύκειο για το οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αγορά πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να το τυπώσει και να το διανείμει δωρεάν).

Η αυτονόητη υποχρέωση για την επαρκή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας χωρίς επιβάρυνση δεν τηρείται από την κυβέρνηση όπως δεν τηρούνταν και από τις προηγούμενες, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Γκιόκας και ζήτησε το αυτονόητο: Κρατική μέριμνα, προκειμένου η ουσιαστική γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας να γίνεται δωρεάν και με ουσιαστική εκπαίδευση και όχι στη λογική της σκόρπιας γνώσης και των δεξιοτήτων που ακολουθείται σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι γνωρίζει ο Ιβάν που δεν γνωρίζει ο Τζόνι... (Β' μέρος) (2017-11-15 00:00:00.0)
Να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία για τις ξένες γλώσσες (2016-09-21 00:00:00.0)
«Ούτε ένα ευρώ από το πετσοκομμένο εισόδημα» (2010-09-26 00:00:00.0)
Εμπρακτη στήριξη για να μην πληρώνουν οι μαθητές τα ξενόγλωσσα βιβλία (2010-09-21 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών (2009-02-20 00:00:00.0)
Με την αξία τους στην πρώτη γραμμή! (2006-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ