Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση

ΡΩΜΗ.--

Χιλιάδες γονείς και μαθητές του Δημοτικού διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης στους δρόμους της Ρώμης ενάντια στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και περικοπές δαπανών. Προβλέπονται 86.000 απολύσεις εκπαιδευτικών, αλλά και 44.000 απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων - δηλαδή το 17% του εργατικού δυναμικού στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπολογίζεται ότι 2.600 σχολεία με λιγότερους από 500 μαθητές θα αναγκαστούν να κλείσουν και ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί στα 30 παιδιά.

Παράλληλα, στην Κατάνη, στη Ρώμη και το Τορίνο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών κατά των οικονομικών περικοπών και του σχεδίου συρρίκνωσης του διδακτικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως για κάθε πέντε καθηγητές που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόνον ένας, ενώ θα αυξηθούν τα συμβόλαια προσωρινής συνεργασίας για ερευνητές και διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, προτείνεται η θεσμική μετατροπή των κρατικών πανεπιστημίων σε ιδρύματα, με αύξηση των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις για τις 20 Οκτώβρη, ενώ ήδη έχουν αναγγελθεί δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 30 του Οκτώβρη με τη συμμετοχή δασκάλων, μελών των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Cgil, Cisl, Uil) και στις 14 Νοέμβρη εργαζομένων στα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ