Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βάρβαρη καταστολή του λαϊκού κινήματος

Τρεις νεκροί από πυρά του στρατού, εκατοντάδες οι τραυματίες και αγνοούμενοι

Τραυματίας από τη φονική επέμβαση στρατού και αστυνομίας

Associated Press

Τραυματίας από τη φονική επέμβαση στρατού και αστυνομίας
Κλιμακώνεται η βάρβαρη καταστολή του λαϊκού κινήματος στην Κολομβία από την αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, καλύτερου σύμμαχου του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική. Μετά το διάταγμα για την ειδική μορφή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να τσακιστούν οι απεργίες των δικαστικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στη βιομηχανία της ζάχαρης, δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν επιδοθεί σε ένα πογκρόμ τρομοκρατίας. Ως τώρα υπάρχουν 3 νεκροί (σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» και άλλα ανεξάρτητα μέσα) και πάνω από 100 είναι οι τραυματίες, ανάμεσα τους και δύο μικρά παιδιά σε σοβαρή κατάσταση, μετά την επέμβαση του στρατού και τη χρήση πυροβόλων όπλων, δακρυγόνων, χημικών στην περιοχή του Βάγιε ντελ Κάουκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Στο επίκεντρο της βάρβαρης επίθεσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην κοπή των ζαχαροκάλαμων και οι ιθαγενείς πληθυσμοί, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα βρίσκεται για 6η ημέρα σε εξέλιξη η κινητοποίηση όλων των λαϊκών οργανώσεων των πολλών ιθαγένικων φυλών, που διοργανώνεται από την Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών Κολομβίας, που συμπαραστέκονται στους απεργούς και αντιτάσσονται στην αντιλαϊκή πολιτική του Ουρίμπε. Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενάντια στη χρήση διατροφικών προϊόντων (όπως και η ζάχαρη) για παραγωγή βιοκαυσίμων για τις πολυεθνικές, για το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους, για να αναγνωριστούν τα ήθη και έθιμά τους, για αξιοπρεπή ζωή.

Οι οργανώσεις των ιθαγενών, μαζί με πολιτικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Κολομβιάνικο ΚΚ, απευθύνουν έκκληση και σε διεθνές επίπεδο για να πιεστεί το καθεστώς Ουρίμπε να σταματήσει η βάρβαρη καταστολή.

Στις διαδηλώσεις στο νότο της χώρας έχουν συλληφθεί και τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι και μια Γερμανίδα, που αναμένεται να απελαθούν ως ...«απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Ταυτόχρονα, στην περιοχή του Ναρίνιο καταγγέλθηκαν χτες κοινές επιχειρήσεις στρατού και των παραστρατιωτικών μονάδων «Μαύροι Αετοί», που τρομοκρατούν τον ντόπιο πληθυσμό και προχωράνε σε απαγωγές και ...εξαφανίσεις αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ