Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΤΕΛ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Προς «ΟΠΕΚ» φυσικού αερίου

Η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας οργάνωσης των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου, ανάλογης με αυτήν του ΟΠΕΚ. Αυτό δήλωσαν την Τρίτη από την Τεχεράνη οι Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος του ρωσικού μονοπωλίου της «Γκαζπρόμ», Γολιάμ Χοσεΐν Νοζαρί, υπουργός Πετρελαίου του Ιράν και ο Αμπντάλα μπεν Χαμάντ Αλ-Ατίγια, υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η νέα οργάνωση θα δραστηριοποιηθεί στην έρευνα νέων κοιτασμάτων, στην επεξεργασία του φυσικού αερίου και στις πωλήσεις του.

Οι 3 χώρες διαθέτουν περίπου το 60% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου (Ρωσία - 25,2%, Ιράν 15,7%, Κατάρ 14,4%).

Να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, που τάσσονταν ενάντια στην ίδρυση ενός τέτοιου καρτέλ, αφού φοβούνται πως αυτό το καρτέλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικών τιμών του φυσικού αερίου. Μάλιστα, στις ΗΠΑ έγινε και νομοθετική προσπάθεια απαγόρευσης (!) ενός τέτοιου διεθνούς καρτέλ. Ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε το 2007 από το αμερικανικό Κογκρέσο με ψήφους 345 υπέρ, με 72 κατά.

Η τότε απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήταν πως αυτός ο αμερικανικός νόμος (που μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί από τον Τζ. Μπους) «παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Το επόμενο διάστημα, θα φανεί κατά πόσον ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει ως καρτέλ, ή ως μια πιο «χαλαρή» οργάνωση, αλλά το σίγουρο είναι πως έτσι ή αλλιώς θα συγκεντρώσει τα «πυρά» των ΗΠΑ και ΕΕ και θα οξύνει παραπέρα τις αντιθέσεις ανάμεσα σ' αυτές τις δυνάμεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ