Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καυτό πολιτικό θερμόμετρο

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στην Ουκρανία, αφού τη Δευτέρα 20/10 ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι μετέφερε από τις 7 στις 14 του Δεκέμβρη την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, και το Κοινοβούλιο, που στο μεταξύ είχε διαλυθεί, θα επαναλάβει τις εργασίες του για μερικές μέρες με σκοπό να υιοθετήσει νόμους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Την Τρίτη τη «σκυτάλη» πήρε το κόμμα της πρωθυπουργού «ΜΠΙΟΥΤ», που αποφάσισε να μπλοκάρει τις εργασίες του Κοινοβουλίου, καταλαμβάνοντας το βήμα της Βουλής, σε μια φανερή προσπάθεια να ματαιώσει τις εκλογές μέσα στο 2008.

Στο μεταξύ, το έκτακτο 43ο Συνέδριο του ΚΚ Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 του Οκτώβρη στο Κίεβο, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κεντρο-αριστερού συνασπισμού με το «Κόμμα των Περιοχών» και το «Μπλοκ του Λιτβίν», στην περίπτωση διεξαγωγής των έκτακτων εκλογών.

Ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, εξηγώντας αυτήν την αλλαγή της στάσης του κόμματός του, επικαλέστηκε τον κίνδυνο της «εγκαθίδρυσης προσωπικής δικτατορίας του εθνικιστή Γιούστσενκο» και χαρακτήρισε την πρόταση για την τριμερή προεκλογική συνεργασία με τα άλλα δύο κόμματα «ιδιόμορφη εσωπολιτική ειρήνη του Μπρεστ». Ο ίδιος σημείωσε πως στόχος μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι να μην επιτρέψει τη «δικτατορία της ολιγαρχίας και το νέο κύμα του εθνικισμού».

Για το λόγο αυτό το ΚΚ Ουκρανίας δε θα βιαστεί να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά του, περιμένοντας τις αντιδράσεις των άλλων δύο κομμάτων.

Ο Π. Σιμονιένκο, σε συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό Γ. Τιμοσένκο, της ζήτησε να παγώσει αμέσως τους νόμους που αφορούν στην ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ και να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της ΚΑΚ για τη συγκρότηση Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ