Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προς πρόωρες εκλογές;

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την άρνησή του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό το «Καντίμα» εξέφρασε, χτες, το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «Σας» δύο 24ωρα πριν την εκπνοή της 40ήμερης προθεσμίας που έχει η Τζίπι Λίβνι, με βάση το νόμο, να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος, Ελί Γισάι, το «Σας» ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θ' αυξηθούν τα χρήματα που χορηγούνται στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί τίποτε για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστινίους. Το επιτελείο της Λίβνι, που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις, δεν έδωσε εγγυήσεις για κανένα από τα δύο αιτήματα.

Αν το «Σας» επιμείνει στην άρνησή του, τότε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ιδιαίτερα πιθανό. Το «Καντίμα» της Λίβνι διαθέτει 29 έδρες. Τη συνεργασία έχει δεχτεί το Εργατικό Κόμμα, με 19 έδρες. Διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το κόμμα των Συνταξιούχων και το κεντροαριστερό «Μέρετζ». Ακόμη και έτσι, όμως, η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι οριακή με 60 έδρες σε σύνολο 120. Μια άλλη λύση θα ήταν η συνεργασία με το έτερο θρησκευτικό κόμμα, «Ενωμένος Ιουδαϊσμός - Τοράχ», που επίσης, όμως, θέτει ζήτημα καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Λίβνι με τον Πρόεδρο Πέρες. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι, αφού και το ακροδεξιό «Λικούντ», που εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις, έχει απορρίψει τη συνεργασία με το «Καντίμα», τότε εντός 90 ημερών θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ