Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις για την παιδεία

Από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών - μαθητών στη Ρώμη

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών - μαθητών στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών της Ιταλίας ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Με υπαίθρια μαθήματα στο Μιλάνο, πορεία μέχρι την είσοδο του μεγάρου της Γερουσίας στη Ρώμη, καταλήψεις σε πέντε σχολές στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα, αλλά και μαζικές διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών στην Πάδοβα, το Τορίνο και την Κατάνη, εκφράζεται καθημερινά η αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας στις μεταρρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων θα σημάνουν και μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο σχολικών συγκροτημάτων και την αύξηση σε 30 μαθητές ανά αίθουσα. Επίσης, για τα Γυμνάσια προβλέπεται η κατάργηση των γραπτών εξετάσεων και η υιοθέτηση των επιδόσεων μέσω βαθμολογίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, θα μειωθεί δραστικά το διδακτικό προσωπικό, ενώ προβλέπεται να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε ιδρύματα με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με την εντολή να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις σε σχολεία και σε πανεπιστήμια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ιταλικού λαού, αναγκάζοντάς τον να τις διαψεύσει.

Πάντως, για την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Οκτώβρη, αναμένεται πανεθνική διαδήλωση διαμαρτυρίας των δασκάλων και καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή και μαθητών, ενώ στις 13 Νοέμβρη αντίστοιχη διαδήλωση έχουν προγραμματίσει οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές.

Ενάντια στη Συνθήκη της Μπολόνια

Χιλιάδες μαθητές της μέσης εκπαίδευσης και φοιτητές δεν προσήλθαν στα μαθήματά τους, την περασμένη Τετάρτη 22 του Οκτώβρη, και διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Ισπανίας υπέρ της δημόσιας παιδείας και κατά της «διαδικασίας της Μπολόνια» και της «αντιμεταρρύθμισης» των διακρίσεων, αψηφώντας τη βροχή.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην απεργία συμμετείχε το 96% των δημόσιων σχολείων και γύρω στο 70% των πανεπιστημίων, ενώ οι διαδηλώσεις έγιναν με «απόλυτη επιτυχία» παρά τη βροχή. Οι εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος, απευθυνόμενοι στις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες CCOO και UGT, ζητούν πέρα από τη στήριξη των κινητοποιήσεων να κηρύξουν γενική απεργία για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βαρκελώνη, στη Γρανάδα, στη Σεβίλλη και άλλες πόλεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά (2019-04-13 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις φοιτητών μαθητών (2012-10-06 00:00:00.0)
Πανσπουδαστικός ξεσηκωμός (2009-11-18 00:00:00.0)
Μαζικά στους δρόμους για την Παιδεία (2008-10-31 00:00:00.0)
Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη» (2001-05-08 00:00:00.0)
"Η θέλησή μας βράχος" (1999-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ