Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Αποτέλεσμα της άθλιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ

Από την κινητοποίηση των μεταναστών μετά τον τραγικό θάνατο του Πακιστανού εργάτη
Από την κινητοποίηση των μεταναστών μετά τον τραγικό θάνατο του Πακιστανού εργάτη
Πριν από μια βδομάδα περίπου, το περασμένο Σάββατο το βράδυ, ένας 29χρονος Πακιστανός εργάτης σκοτώθηκε έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Κυριακή το πρωί.

Το έδαφος είναι κάτι παραπάνω από πρόσφορο για να ευδοκιμούν τέτοια τραγικά περιστατικά. Οι πολιτικές της ΕΕ, που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, είναι βαθιά αντεργατικές και αντιμεταναστευτικές. Πολιτικές, που εξελίσσονται με μαθηματική ακρίβεια σε εγκληματικές. Το αίσχος που συντελείται έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών κάθε Σαββατοκύριακο είναι μια πτυχή αυτής της εγκληματικής πολιτικής.

Από το Σάββατο το μεσημέρι, χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες συγκεντρώνονται έξω από τη Διεύθυνση. Από αυτούς, την Κυριακή το πρωί θα γίνουν δεκτοί, για να κάνουν αίτηση για άσυλο μόλις 400, αφού, σύμφωνα με την ΕΕ, μπορούν να εξετάζονται μόνο 80 αιτήσεις την ημέρα, δηλαδή 400 τη βδομάδα. Οι απαντήσεις για χορήγηση ασύλου θα είναι αρνητικές, κι αυτό οι μετανάστες το γνωρίζουν (σ.σ. μέχρι τον Ιούνη του 2008, το «προσφυγικό καθεστώς» αναγνωρίστηκε σε μόλις 61 άτομα, το 2,11%. Αντίστοιχα, το 2007 το «προσφυγικό καθεστώς» δόθηκε σε 140. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ξεπέρασαν τις 20.000!).

Ομως, μέχρι να βγουν οι αρνητικές απαντήσεις, τούς χορηγείται η ροζ κάρτα, δηλαδή κάποιοι μήνες νόμιμης παραμονής. Μπορούν πιο εύκολα να εργαστούν, να κυκλοφορούν χωρίς να φοβούνται, γίνεται κάπως πιο ανθρώπινη η ζωή τους. Ουσιαστικά, είναι ζήτημα επιβίωσης γι' αυτούς.

Κυριαρχεί η απελπισία και το χάος

Αυτοί οι χιλιάδες απελπισμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που περνούν πολλά Σαββατοκύριακα έξω από τη Διεύθυνση, συνωστίζονται όλη τη νύχτα καθισμένοι κάτω, περιμένοντας στην ουρά. Το χάος κυριαρχεί. Ολοι προσπαθούν να φτάσουν όσο πιο μπροστά γίνεται, με κίνδυνο να ποδοπατηθούν. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί τούς κυνηγούν και τους χτυπούν, για να διασφαλίσουν την... τάξη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νεαρός Πακιστανός εργάτης έχασε τη ζωή του.

Για τις συνθήκες θανάτου του μετανάστη η Αστυνομία ανακοίνωσε πως «από τη διενεργηθείσα νεκροψία - νεκροτομή, η οποία ολοκληρώθηκε (...) διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις θώρακος, συμβατές με πτώση εξ ύψους». Εξ αρχής, η Αστυνομία ισχυριζόταν ότι ο θάνατος του μετανάστη δε σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί έξω από τη Διεύθυνση και ότι προήλθε από πτώση του σε γειτονικό ρέμα.

Ωστόσο, συμπατριώτες του κάνουν λόγο για κυνηγητό από αστυνομικούς, με αφορμή το κομφούζιο που επικρατούσε, για να πιάσουν σειρά για τη ροζ κάρτα, για μερικές, δηλαδή στιγμές νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η ουσία. Οτι, δηλαδή, αυτή η αθλιότητα - διαμορφωμένη από νόμους, αποφάσεις και κατευθύνσεις - καταδικάζει τους μετανάστες στην εξαθλίωση και στοιχίζει τη ζωή άλλων.

Θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο

Το ΚΚΕ από καιρό με ανακοινώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή έχει αναδείξει και έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους την αθλιότητα που επικρατεί έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ τη Δευτέρα το πρωί στον υποδιοικητή της Διεύθυνσης, οι τραυματισμοί και ο θάνατος του μετανάστη έρχονται να επιβεβαιώσουν τις επισημάνσεις του ΚΚΕ, πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΚΟΑ του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις καταστολής χτυπάνε τους μετανάστες στη συγκεκριμένη υπηρεσία». «Οσο θα δυναμώνει η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, τόσο θα δυναμώνει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία». Καλεί ακόμα τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες «να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, που είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής, αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που αναγνωρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απελάσεις και συλλήψεις μεταναστών (2013-02-02 00:00:00.0)
Λήγει η προθεσμία ανανέωσης της «ροζ» κάρτας (2011-12-03 00:00:00.0)
Απάνθρωπες μεθοδεύσεις κατά των προσφύγων (2011-11-30 00:00:00.0)
Θάνατος μετανάστη έξω απ' τη Διεύθυνση Αλλοδαπών (2008-10-28 00:00:00.0)
Σφίγγει η θηλιά αυξάνουν τα κρούσματα βίας (2008-10-28 00:00:00.0)
Εξευτελισμός για λίγες στιγμές «νομιμότητας»... (2008-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ