Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Με συνδικαλιστική συναίνεση η διευθέτηση

Μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τις πλειοψηφίες των γιατρών

Την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία θα περιλαμβάνει η σύμβαση εργασίας που θα υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποκαλύπτοντας έτσι ότι η συναινετική πολιτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας έχει «σβαρνίσει» στην κυριολεξία την κατάσταση μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των γιατρών και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά απ' τη χτεσινή του συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι «απομένουν λίγες μέρες για να καταλήξουμε στην υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης με τα συλλογικά όργανα των γιατρών, έτσι ώστε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Κοινοτική Νομοθεσία» Αμέσως μετά, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε: «Εχουμε φθάσει πλέον σε μια τελική συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των γιατρών».

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι οι συνδικαλιστές ηγεσίες των παρατάξεων που κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου - και όχι μόνο - έχουν «προχωρήσει» κατά πολύ στη λογική του «διαλόγου». Αλλωστε, την επίδειξη συναινετικής λογικής προς τους γιατρούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ - θα συναντηθεί σήμερα - συνέστησε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και πολλών νοσοκομείων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι οι εφημερίες θα πληρωθούν, ότι δε θα ζητηθούν ατομικές δηλώσεις (opt out), αλλά σε περίπτωση που κάποιος γιατρός δηλώσει ότι θέλει να εργαστεί τη βδομάδα 48 ώρες - αν είναι ειδικευμένος - και 56 ώρες - αν είναι ειδικευόμενος - αυτό θα γίνει δεκτό και ο διευθυντής της κλινικής του θα φροντίσει να καλυφθούν οι επιπλέον εφημερίες. Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός κινήθηκε στη λογική του Ελεγκτικού Συνεδρίου που στην ουσία προωθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ φαίνεται να εκμεταλλεύεται την πρωτοβουλία συνδικαλιστικών κύκλων - που καθοδηγούνται απ' την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (στηρίζεται απ' τον ΣΥΝ) και την Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) - που ζητούσαν την εφαρμογή του 48ωρου και του 56ωρου.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ετοιμάζεται και νομοσχέδιο με το οποίο θα «ρυθμίζει πολλές από τις εκκρεμότητες, που μας έχουν κληροδοτηθεί και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την Υγεία στη χώρα μας».

Χαρτοπόλεμος με ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, έκανε δηλώσεις με τις οποίες κατάγγειλε τη γενική κατάσταση στο χώρο της Υγείας, αλλά έκανε «γαργάρα» τις δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Και δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, όταν στις 23/09/2008 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τομέα του ΠΑΣΟΚ είχε ταχτεί και υπέρ της κοινοτικής οδηγίας και υπέρ της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ακολούθησε νέα - κενού περιεχομένου - απάντηση του υπουργείου Υγείας στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, μια ακόμα έκφραση της οικονομικής θηλιάς στα δημόσια νοσοκομεία απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποτελούν τα χρέη που σωρεύτηκαν προς τις εταιρείες προμήθειας φαρμακευτικών ειδών και ανέρχονται σε τρία δισ. ευρώ. Χτες, ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων δημοσιοποίησε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι κατά το δωδεκάμηνο Ιούνης 2007 - Ιούνης 2008 τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 53%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ