Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Υψηλές προσδοκίες από εκλογή Ομπάμα

Μερίδιο στην εύνοια του νέου «πλανητάρχη» διεκδικούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας ότι θα την «εξαργυρώσουν» με μια πιο φιλική στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ σε θέματα «ελληνικού ενδιαφέροντος».

Οι θερμές συγχαρητήριες επιστολές, που απέστειλαν οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, υποδηλώνουν τις προσδοκίες της εγχώριας πλουτοκρατίας για μια καλύτερη μεταχείριση των λεγόμενων εθνικών συμφερόντων από το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Απογοητευμένος από τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση Μπους τα προηγούμενα οκτώ χρόνια σε μια σειρά θέματα (από την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» μέχρι τις ασφυκτικές πιέσεις για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και την κατασκευή αγωγών ενέργειας με τη Ρωσία), ο Κ. Καραμανλής εναποθέτει τις ελπίδες του στον Μπ. Ομπάμα, για μια πιο «στενή και αποδοτική συνεργασία». «Εκτιμώ τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις που έχετε υιοθετήσει πάνω σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην επιστολή του, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει «σε μια στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας, ώστε τα θέματα αυτά να επιλυθούν, καθώς και στην προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα». Εκφράζει, επίσης, την επιθυμία να συναντηθεί μαζί του στο προσεχές μέλλον, ενώ υπενθυμίζει με νόημα τη συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ. Ο Κ. Καραμανλής χαρακτηρίζει «νίκη ορόσημο» την εκλογική επιτυχία του Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή ύφεση». Τάσσεται υπέρ της άμεσης αντιμετώπισης των διεθνών προκλήσεων, θεωρώντας εξαιρετικά σημαντικό για το σκοπό αυτό τη συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ.

Ξεχωριστές προσδοκίες τρέφει η ελληνική κυβέρνηση στη «βοήθεια» από τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπίντεν, στον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεχωριστή επιστολή αποκαλώντας τον «ένα πραγματικό φίλο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της Ελλάδας».

Ενθουσιώδης με την εκλογή Ομπάμα εμφανίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι «προσδοκούμε όλοι σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, σε μια καλή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια αποδοτική συνεργασία με όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως ως ελληνική κυβέρνηση». Η ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θα επιδιώξει αμέσως συναντήσεις με το σύνολο του επιτελείου του Ομπάμα, με το οποίο, όπως είπε, «έχουμε έρθει και ήδη εδώ αρκετό καιρό σε επαφή για τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα».

Την ελπίδα ότι επί της προεδρίας Ομπάμα «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν και θα ακμάσουν ακόμα περισσότερο», εκφράζει ο Καρ. Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτιμήσει τις θέσεις σας σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος».

Γ. Παπανδρέου: «Μαζί»...

Σε πλήρη ταύτιση με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ προχωρά ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας με εγκωμιαστικά λόγια για την εκλογική νίκη του Ομπάμα και θέτοντας στη διάθεσή του τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ! «Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια φτώχεια, τις κλιματικές αλλαγές, την πείνα και τις πανδημίες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει ακάθεκτος: «(Μαζί) μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο πιο ειρηνικό, πιο δίκαιο και ασφαλή για τους πολίτες μας»...«μπορούμε να βρούμε λύσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προωθώντας παράλληλα την πράσινη ανάπτυξη». Μετά από όλα αυτά δηλώνει ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «είμαι έτοιμος να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις», ενώ ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσβλέπει «στη στενή συνεργασία μας για τα επείγοντα ζητήματα της περιοχής, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή». Σε άλλο σημείο συγχαίρει τον Μπ. Ομπάμα για την προεκλογική εκστρατεία του που απέδειξε ότι «ναι, εμείς οι προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο μπορούμε». Διαπιστώνει ότι ο Ομπάμα άγγιξε τις καρδιές και το νου των ανθρώπων και δημιούργησε μια «νέα ελπίδα για το αύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ