Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συνθήκες για συγκέντρωση κεφαλαίων

Συμφωνία «Πειραιώς» με «Proton», αύξηση κεφαλαίου από Εμπορική Τράπεζα κ.ά.

Ισχυρές συνθήκες για μια νέα φάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο δημιουργούνται μέσα από τη σημερινή συγκυρία της κρίσης και των αναταράξεων. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε και επίσημα χτες η επιχειρηματική κολεγιά του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με την Proton. Ταυτόχρονα, και η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, κάτι που θεωρείται βέβαιο να πράξουν και άλλες τράπεζες. Αύξηση κεφαλαίων κατά 5 δισ. ευρώ ήδη έχει ανακοινώσει ο όμιλος της «Μαρφίν».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε το 31,3% της Proton με ανταλλαγή μετοχών (δηλαδή χωρίς την καταβολή μετρητών) που διαμορφώνεται σε 1 μετοχή της Πειραιώς προς 8,25 μετοχές της εξαγοραζόμενης. Τον προηγούμενο μήνα οι μεγαλομέτοχοι των δύο τραπεζών είχαν αρχικά συμφωνήσει αλλά στη συνέχεια την ακύρωσαν λόγω διαφωνιών για το τίμημα. Η πτώση της μετοχής για την Proton και οι γενικότερες συνθήκες την εξανάγκασαν να συμφωνήσει με δυσμενέστερους όρους. Οι κινήσεις αυτού του είδους έχουν την επίσημη στήριξη τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η Εμπορική Τράπεζα (θυγατρική της γαλλικής Credit Agricol) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, το ύψος του οποίου θα προσδιορίσουν αργότερα ανάλογα και με τις γενικότερες συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και η αναζήτηση «επιχειρηματικών ευκαιριών». Η τράπεζα για το 9μηνο Γενάρη -Σεπτέμβρη 2008 ανακοίνωσε ζημιά ύψους 121,3 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 76,5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Οι ίδιοι αποδίδουν το οικονομικό αποτέλεσμα κυρίως στην εντεινόμενη κρίση, δηλαδή στις αναταράξεις που εμφανίστηκαν στις χρηματαγορές.

Καθαρά κέρδη 9μηνου που φτάνουν σε 18 εκατ. ευρώ (από 15,9 εκατ. ευρώ πέρυσι) ανακοίνωσε η Τράπεζα Αττικής. Το ποσοστό της αύξησης -παρά τις συνθήκες κρίσης για τα λαϊκά νοικοκυριά - φτάνει σε 13,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ