Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Καμπάνια» υπέρ της κατάρτισης

Με «στοχευμένες» παρεμβάσεις για την ενίσχυση του προφίλ της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να στρέψει περισσότερους νέους στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου που απαιτεί μια ...στρατιά μισοκαταρτισμένων απασχολήσιμων. Οι προθέσεις αυτές του υπουργείου φάνηκαν στην προχτεσινή ομιλία του Ευρ. Στυλιανίδη στην «ημερίδα ευαισθητοποίησης για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση», κατά την οποία προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρόκειται για εκπαίδευση «δεύτερης κατηγορίας», αλλά δημιουργεί «καλύτερες προϋποθέσεις» για τη σύνδεση του σύγχρονου σχολείου «με την κοινωνία και την αγορά».

Στην πραγματικότητα, η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση δε θα πάψει ποτέ να είναι το πιο στερημένο, από τον όποιο μορφωτικό ρόλο, κομμάτι του διπλού ανισότιμου ταξικού σχολικού δικτύου (λύκειο - τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση). Οσο υπάρχει το διπλό δίκτυο, η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση απευθύνεται στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και τους στερεί το δικαίωμα σε ισότιμη μόρφωση σε ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ στοχεύει στο να σπρώξει ακόμα μεγαλύτερη μάζα παιδιών στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, με το δόλωμα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε «τεστ αυτογνωσίας» που θα εφαρμόζονται στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για να διαπιστώσουν «ποιες είναι οι πραγματικές τους δυνατότητες και οι κλίσεις τους», κάτι που φυσικά δεν είναι έξω και πέρα από την ταξική προέλευση των μαθητών.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε επίσης λόγο για διάλογο «για την εξέλιξη των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ» και «επιθετική καμπάνια» προκειμένου να πειστεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης και ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ