Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΕ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΜΠ
Πάνω από όλα η Μπολόνια και η ΕΕ

Ούτε ρούπι έξω από τη διαδικασία της Μπολόνια και την ΕΕ δεν κάνουν η Διοίκηση του ΕΜΠ και το προεδρείο του ΤΕΕ, όταν μιλούν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και για την ονομασία των πτυχίων των πολυτεχνείων ως μάστερ, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την οδηγία για τα κολέγια. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν, και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος και οι δυο αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ, Γ. Πολύζος και Γ. Σπαθής.

Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα ως υποτελής χώρα αντιμετωπίζει τις επιλογές που γίνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ», αθωώνοντας έτσι την ίδια την πολιτική της ΕΕ, που δεν έχει να κάνει με το αν «ταιριάζει» στη μια ή την άλλη χώρα, αλλά με τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπερασπίζεται ενιαία μαζί με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο Γ. Αλαβάνος είπε ότι δεν έχει τεθεί στο ΤΕΕ ζήτημα εγγραφής αποφοίτου κολεγίου και ότι το ΤΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην εγγράψει τέτοιους αποφοίτους.

Από την πλευρά τους οι αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ ομολόγησαν ότι κινούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής της διαδικασίας της Μπολόνια, αναγορεύοντας σε κύριο το αίτημα αναγνώρισης των πενταετών σπουδών ως μάστερ. Ο Γ. Πολύζος είπε ότι «τα πέντε έτη σπουδών των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών είναι επί της ουσίας ισοδύναμα με τα πέντε έτη σπουδών (3+2) που γίνονται στο εξωτερικό και μετά από τα πέντε έτη σπουδών πηγαίνεις κατευθείαν να κάνεις διδακτορικό». «Αυτό λέει και η λογική της Μπολόνια, δεν είναι θέμα δικής μας ερμηνείας», έσπευσε να προσθέσει! Ο Γ. Σπαθής υποστήριξε ότι το Πολυτεχνείο δε θα συμβιβαστεί σε πιέσεις για σπάσιμο του ενιαίου κύκλου σπουδών. Ωστόσο, στην πράξη παραμένει ανοιχτή η συζήτηση στα πολυτεχνεία για ντε φάκτο σπάσιμο των σπουδών σε 4+1 έτη με ένα ενδιάμεσο «εσωτερικό» πιστοποιητικό στα τέσσερα χρόνια, δήθεν για να ...ξεγελαστεί η Μπολόνια! Τέτοια πρόταση είχε καταθέσει η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γ. Αλαβάνος είπε ότι ο κυπριακός οργανισμός αναγνώρισης πτυχίων θεωρεί «μάστερ» το πτυχίο της Πολυτεχνικής του Δημοκρίτειου, σημειώνοντας ότι έτσι ένας Κύπριος απόφοιτος (που αναγνώρισε το πτυχίο του στον οργανισμό της χώρας του) έχει στην Ελλάδα μεγαλύτερα μισθολογικά και μοριοδοτικά δικαιώματα από τον Ελληνα συμφοιτητή του. Ομως, τελικά, το αν ένα πτυχίο είναι μπάτσελορ ή μάστερ κρίνεται από τις πιστωτικές μονάδες στις οποίες αντιστοιχεί κι όχι την πραγματική του αξία σε επιστημονική γνώση (καθώς οι πιστωτικές μονάδες είναι ένα άθροισμα από μαθήματα που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ