Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει την «πράσινη» ιδιωτική κερδοσκοπία

Εγκρίθηκε χτες το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από την Κυβερνητική Επιτροπή

Ανεμογεννήτριες σχεδόν σε κάθε σημείο της χώρας προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό

Eurokinissi

Ανεμογεννήτριες σχεδόν σε κάθε σημείο της χώρας προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό
Το σύνθημα στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης οικονομίας επιδιώκει να κερδοσκοπήσει «φυτεύοντας» αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα, δίνει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο ενέκρινε χτες ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το Σχέδιο «μεγάλη μεταρρύθμιση», ενώ δεν έκρυψε ότι πραγματικός στόχος του είναι αυτό να συμβάλει στην άρση της σημερινής κατάστασης που «οδηγούσε στη σύγχυση, στη διόγκωση της γραφειοκρατίας, στην παρεμπόδιση των επενδύσεων, σε αυθαιρεσίες της διοίκησης». Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του χώρου (όπως άλλωστε και με το Εθνικό Χωροταξικό και με τα άλλα Ειδικά για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τους Ορεινούς Ογκους και τις Παράκτιες Περιοχές) ώστε να διευκολυνθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα, η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της γης και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ασφάλεια εφαρμογής των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου.

Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η ενέργεια από ΑΠΕ στη χώρα μας θα ανέλθει στο 29% από 11% που είναι σήμερα. Στην αύξηση αυτή προβλέπεται να συμβάλουν τα αιολικά πάρκα κατά 77,7%, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα κατά 11,07%, η βιομάζα κατά 8,23%, τα φωτοβολταϊκά κατά 2,03% και η γεωθερμία κατά 1,01%.

Με το Ειδικό Χωροταξικό τίθενται κάποιοι ελάχιστοι περιορισμοί (αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους, μνημεία κ.ά.), οι οποίοι όμως δε θα αφορούν όσους επιχειρηματίες έχουν ήδη λάβει άδειες εγκατάστασης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα ...«κρίνεται κατά περίπτωση»!

Ειδικότερα, για τα αιολικά πάρκα τίθενται τρεις περιοχές προτεραιότητας: H μία αφορά τους Νομούς Εβρου και Ροδόπης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν 480 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 960 MV. Η δεύτερη αφορά τους Νομούς Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας στην οποία προβλέπεται η εγκατάσταση 1.619 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 3.238 MV, ενώ η τρίτη αφορά τους Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας στην οποία προβλέπεται η εγκατάσταση 438 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 876 MV. Ωστόσο, όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας θα μπορούν να κριθούν κατάλληλες, κάτω από μερικές προϋποθέσεις, και ιδιαίτερα τα νησιά. Ακόμη και περιοχές της Αττικής, όπως της Πάστρας, του Πάνειου, τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και η περιοχή Μερέντας Μεσογείων...

Παράλληλα, παρέχεται το δικαίωμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ