Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι απεργοί πείνας

Ανεπαρκή κρίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης οι κρατούμενοι

Με μέτρα που δε δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των κρατουμένων - απεργών πείνας, επιχειρεί η κυβέρνηση να εκτονώσει την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη με την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».

Την ίδια στιγμή, κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας μεταφέρονται σε νοσοκομεία με προβλήματα υγείας. Ηδη από χτες, κρατούμενοι από τις φυλακές Χίου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού και Πάτρας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, καθώς τόσο η αποχή από το φαγητό όσο και τα στερητικά σύνδρομα από τις ναρκωτικές ουσίες (καθώς περίπου το 45% των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι χρήστες) δυσχεραίνουν την κατάσταση της υγείας τους.

Και το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, καθώς στα νοσοκομεία των φυλακών, δεν επαρκούν οι γιατροί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κρατούμενους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένας γιατρός που εφημερεύει καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των κρατουμένων.

Καθημερινά, ο αριθμός όσων συμμετέχουν στην απεργία πείνας, αυξάνεται. Χτες, έφτασε τους 5.500 από τους συνολικά 14.000 που - σύμφωνα με εκτιμήσεις - κρατούνται, ενώ περίπου 8.000 είναι οι φυλακισμένοι που απέχουν από το συσσίτιο.

Ανεπαρκή μέτρα

Στο μεταξύ, οι κρατούμενοι δε θεωρούν ικανοποιητικές τις απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου και γι' αυτό είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πανελλαδική κινητοποίησή τους, με τη συμμετοχή στην απεργία πείνας να αυξάνεται. Αυτό προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού με την «Πρωτοβουλία».

Οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) κρίνονται από τους κρατούμενους και την «Πρωτοβουλία» εξαιρετικά ανεπαρκείς, μην ικανοποιώντας στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι, μέσω της «Πρωτοβουλίας», ζήτησαν να συναντηθεί ο υπουργός με επιτροπή των κρατουμένων. Για το θέμα αυτό, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ο Σ. Χατζηγάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, απάντησε ότι στις προθέσεις του είναι να κάνει «μια σειρά επαφών και επισκέψεων στις φυλακές», χωρίς ωστόσο να απαντήσει, αν θα συναντηθεί με επιτροπή κρατουμένων, κάτι που αποτελεί ένα εκ των βασικών αιτημάτων των κρατουμένων απεργών πείνας. Μάλιστα, για κάποιες από τις προτάσεις του ΚΕΣΦ οι κρατούμενοι θεωρούν ότι είναι εμπαιγμός και χωρίς αντίκρισμα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν την πρόταση να ισχύσει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής (από 4/5 που είναι σήμερα) για τη θεμελίωση του δικαιώματος της υπό όρους απόλυσης, εξαιρώντας όσους είναι «κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και υποτροπή»... Βάζοντας αυτή την εξαίρεση, επισημαίνει η «Πρωτοβουλία», σχεδόν εξαιρούν όλους τους κρατούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών. Στις ελληνικές φυλακές περίπου οι μισοί κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών.

Επίσης, το ΚΕΣΦ προτείνει την εξαγορά των ποινών μέχρι πέντε χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι αυτοί που βρίσκονται στη φυλακή με τέτοιες ποινές είναι ακριβώς αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν. Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντική για τους μετανάστες και γενικά για τους αλλοδαπούς κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Χατζηγάκης κατά τη χτεσινή συνάντηση με την Πρωτοβουλία, ανέφερε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων του ΚΕΣΦ, ενώ κάποια από αυτά θα τα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη δέσμη μέτρων για κατηγορίες κρατουμένων στις φυλακές, όπως είναι οι καταδικασμένοι και υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, για τους ανήλικους κλπ. Ωστόσο, ούτε και χτες έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων, τη στιγμή που οι κρατούμενοι τις κρίνουν ανεπαρκείς.

«Είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας η επίλυση των προβλημάτων του Σωφρονιστικού Συστήματος», τόνισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός - χωρίς να απαντά για την ουσία των προβλημάτων - στάθηκε στη... συμπεριφορά των κρατουμένων λέγοντας ότι οι κρατούμενοι δείχνουν αξιοθαύμαστη ποιότητα στις εκδηλώσεις που προβαίνουν. Είπε, ακόμη, ότι το υπουργείο προσπαθεί να απεγκλωβίσει ένα μεγάλο αριθμό κρατουμένων, προσθέτοντας ότι υπολογίζεται πως με τα πρώτα μέτρα θα απελευθερωθούν περί τους 1.500 κρατούμενους.

Τέλος, ο «Συνήγορος του Πολίτη», με δελτίο Τύπου, επισημαίνει πως οι χώροι που κρατούνται ανήλικοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης ανηλίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ